Olie drijft boven
De sector van de olie- en gasexploratie heeft de wind in de zeilen. De winsten van Fred Olsen Energy zijn daardoor een toonbeeld van stabiliteit.
IN SAMENWERKING MET KANAAL Z EN INSIDE BELEGGEN
De Noorse energiegroep Fred Olsen Energyis een kleine specialist in de verhuur van boorinstallaties om nieuwe olie- en gasvelden te ontdekken op zee. De sector van de olie- en gasexploratie heeft de wind in de zeilen. Fred Olsen profiteert daar volop van. Boorplatforms zijn heel duur en de bouw neemt enkele jaren in beslag. De huurtarieven kunnen oplopen tot meer dan 500.000 dollar per dag. De installaties worden doorgaans voor meerdere jaren verhuurd. Fred Olsen werkt aan de uitbreiding van zijn vloot, die voorlopig bestaat uit negen platforms. Het tiende, Bolette Dolphin, dat ultradiep kan boren, is inzetbaar vanaf het derde kwartaal van 2013. Fred Olsen heeft er al een contract van vier jaar met Anadarko Petroleum voor op zak. De Bollsta Dolphin moet begin 2015 operationeel zijn. Daarvoor heeft de groep een vijfjarige overeenkomst met een waarde van 1 miljard dollar afgesloten met een onbekende klant.
Acht van de negen platforms van Fred Olsen liggen nog geruime tijd onder contract. De Belford Dolphin, die kan boren tot een diepte van 3050 meter, is het vlaggenschip van de groep. Het wordt gehuurd door Anadarko Petroleum tot eind 2015. De Blackford Dolphin boort voor Karoon Petroleo & Gas, de Bideford Dolphin en de Borgland Dolphin worden verhuurd aan StatoilHydro tot 2017. Het huurcontract van de Bredford Dolphin loopt tot het derde kwartaal van 2013, maar het wordt mogelijk verlengd. De Borny Dolphin heeft een vijfjarig contract met Petrobras in Brazilië, dat afloopt in september 2013. De Byford Dolphin is actief in de Noordzee. De overeenkomst met BP gaat tot april 2013. De Borgsten Dolphin ondergaat een upgrade en kan weer aan de slag in januari volgend jaar. De Borgholm Dolphin is geen boorplatform, maar een accomodatieplatform met een capaciteit van 600 bedden. Het opereert doorgaans in het Britse deel van de Noordzee.
De winsten van Fred Olson zijn een toonbeeld van stabiliteit. Na drie kwartalen is de omzet gestegen met 9,6 procent tot 5,25 miljard Noorse kronen. De bedrijfswinst (ebit) is slechts gegroeid met 3,3 procent (1,78 miljard Noorse kronen, tegenover 1,72 miljard in dezelfde periode vorig jaar), vooral door hogere operationele kosten. Omdat de financiële lasten zijn toegenomen, ligt het nettoresultaat in de periode januari-september 2012 iets lager: van 23,5 naar 23,1 Noorse kronen per aandeel (-1,6 %). Het ziet ernaar uit dat de winst dit jaar uitkomt in de buurt van 30 Noorse kronen per aandeel.
Belangrijk bij Fred Olsen Energy is het dividend. Naast het jaarlijkse dividend van 10 Noorse kronen per aandeel betaalt de Noorse groep al vele jaren een extra dividend van 10 Noorse kronen per aandeel — de enige uitzondering was 2009. Met een geschatte koers-winstverhouding van 8 voor 2012 en 2013 noteert het aandeel nog altijd goedkoop. Omdat Fred Olson al langetermijncontracten heeft afgesloten voor zijn twee nieuwe boorplatformen, is heel wat onzekerheid weggenomen. Daarom vinden we het aandeel koopwaardig.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier