Obligatiemanie

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De internationale beurzen hadden het moeilijk in augustus. Op Wall Street beleefden ze zelfs de slechtste augustusmaand in negen jaar. En het voorbije decennium leverde toch heel wat zwakke maanden op. Daarmee werd de malaise voor aandelen sinds het voorjaar alleen maar bevestigd. De stevige klim op de eerste schooldag heeft dat beeld nog niet kunnen veranderen. Aandelenbeleggers zijn apatisch, bang, ontmoedigd… en we kunnen zo nog wel even doorgaan. De beursvolumes zijn verschrompeld. Wat een contrast met de obligatiemarkten! Vooral dan die voor overheidsobligaties. Daar bruist het van de activiteit. Investeerders verdringen elkaar om toch maar papier vast te krijgen. Hoe hoger de (obligatie)koersen gaan en hoe lager het rendement dus is, hoe meer ze er blijkbaar van willen kopen. Wereldwijd stopten angstige beleggers de voorbije twee jaar bijna 400 miljard euro of 16.000 miljard oude Belgische frank in steeds lager renderende obligaties. Ze deden dat op basis van de gegevens van het Amerikaanse Investment Company Institute en de Europese federatie Efama. Daarmee vertonen ze opnieuw gedrag dat tegen de intuïtie ingaat. Zijn we niet allemaal op zoek naar een hoog rendement voor ons spaargeld? Waarom staan er dan recordbedragen op spaarboekjes, kasbons en dergelijke en worden zulke bedragen in (overheids)obligaties geparkeerd?

Overheidsobligaties van sterke landen vandaag een gigantische zeepbel noemen, is erg gevaarlijk. Het zal meteen heel wat weerstand oproepen. Wat ons betreft, bevestigt dat alleen maar dat het om een echte zeepbel gaat, want alle kenmerken zijn aanwezig. Om te beginnen gaat het om een beweging die al heel lang bezig is. De rente is al enkele decennia aan het dalen. Maar die structurele tendens van jaren krijgt plots een enorme versnelling tot nooit eerder geziene niveaus. In twee jaar tijd zakte de 10-jarige rente op de Bund – de Duitse overheidsobligatie – met meer dan 200 basispunten. Dat is fenomenaal vanaf een niveau dat twee jaar geleden al historisch laag was. Die versnelling is steevast gekoppeld aan sterk oplopende volumes, die ver boven het historische gemiddelde liggen. De vermelde 400 miljard euro spreekt boekdelen. Ten slotte is het kenmerk van een echte zeepbel dat het massale koopgedrag tegen de hoogste prijzen ooit rationeel verklaard kan worden. Er zijn ettelijke redenen waarom het nu anders is dan vroeger en er hoegenaamd geen sprake is van een zeepbel. Nu is er unaniem de opinie dat de rente nog jaren laag zal blijven door de lage economische groei. De schrik voor deflatie is verpletterend sterk aanwezig.

Met een brede consensus en unanimiteit moeten we in financiële middens altijd heel goed opletten. Als iedereen gepositioneerd is voor scenario A, is de kans groot dat het uiteindelijk toch scenario B wordt. Hoe onrealistisch dat nu ook lijkt. Om aan de huidige 10-jarige rentes nog goed te verdienen, moeten we in elk geval naar een Japanscenario evolueren. In elk ander scenario wordt de reële opbrengst weinig of niets of zelfs negatief. Het komende decennium zal mogelijk aantonen dat dit evenzeer een zeepbel was als de tulpenbollen in de zestiende eeuw, de goldrush begin jaren tachtig, Japanse aandelen en vastgoed eind jaren tachtig, internet- en technologiewaarden eind jaren negentig en Amerikaans, Brits en Spaans vastgoed enkele jaren geleden.

Overheidsobligaties of aandelen? Meer dan negen investeerders op tien verkiezen vandaag de hoge obligatiekoersen boven de lage aandelenkoersen. Vaak doen ze dat op basis van emoties: ze hebben de voorbije jaren alleen maar geld verloren met aandelen en hadden het zo goed met obligaties. Het voorbije decennium bracht een belegging in aandelen per jaar gemiddeld 0,4 % op. Dat is zo goed als niets. Een belegging in obligaties echter bracht gemiddeld 6,9 % per jaar op. Wat het de voorbije jaren zeer goed gedaan heeft, wordt inderdaad gezien als de beste belegging voor de volgende jaren. Wij zouden vandaag al minstens voor het komende jaar voor aandelen kiezen.

We hebben goed nieuws voor u. Vanaf volgende week bundelen Moneytalk en Cash de krachten in een volledig nieuw wekelijks magazine op 48 pagina’s. We brengen u elke week een heleboel tips voor een beter beheer van uw persoonlijke financiën, zowel wat betreft sparen, verzekeringen, fiscaliteit en successie als beleggingen. Mis deze wekelijkse afspraak niet!

DE AUTEUR IS DIRECTEUR STRATEGIE.

Danny Reweghs

Het kenmerk van een echte zeepbel is dat het massale koopgedrag tegen de hoogste prijzen ooit rationeel verklaard kan worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content