Noorse stabiliteit

Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

In barre economische tijden kiezen beleggers het beste voor stabiele, robuuste aandelen. Dat van het Noorse olieconcern Statoil is zo’n veilige keuze.

Statoil, de afkorting van The Norwegian State Oil Company, werd in 1972 opgericht door de Noorse overheid. Sinds 2001 heeft het een beursnotering in Oslo en op de New York Stock Exchange (NYSE). Een belangrijke mijlpaal was de fusie met de olie- en gasactiviteiten van Norsk Hydro in 2007. 67 procent van de aandelen van Statoil is in handen van het Noorse ministerie van Olie en Energie.

Zowat een maand geleden ontstond in Noorwegen commotie rond het bedrijf. De minister van Arbeid riep het nationale belang in om een eind te maken aan een staking van het personeel in de offshore-olie-industrie, die bijna twee weken had geduurd. De werknemers waren niet akkoord met de verhoging van de pensioenleeftijd van 62 naar 67 jaar. Statoil dreigde met een lock-out, maar dat werd door de minister dus verhinderd. Een productieloze dag kost Statoil zo’n 70 miljoen euro. De staking woog dan ook op de beurskoers.

2011 was een van de betere jaren in de geschiedenis van het Noorse overheidsoliebedrijf. Lange tijd werd gedacht dat er geen grote olie- en gasvelden in de Noordzee meer zouden worden gevonden. Maar vorig jaar werd het tegendeel bewezen met de ontdekking van het Johan Sverdrup-olieveld. Het spreidt zich uit over twee productielicenties in de Noordzee op 140 kilometer van Stavanger. Dat komt omdat het veld eigenlijk het resultaat van twee vondsten is: Avaldsnes, waar Lundin Petroleum de hoofdoperator is, en Aldous Major South, waar Statoil de exploratie leidt. Nadat was vastgesteld dat het ging om één en hetzelfde veld, werd het genoemd naar Johan Sverdrup, de Noorse politicus die als de vader van parlementaire democratie in het land wordt beschouwd. In maart dit jaar werd een overeenkomst ondertekend, waarbij Statoil de operationele leiding over de oliewinning kreeg. De ramingen voor het Johan Sverdrup-olieveld liggen tussen 1,7 en 3,3 miljard vaten. Statoil wil in 2018 met de productie starten.

De reserve-vervangingsratio van 1,17 van Statoil was in 2011 de hoogste van het afgelopen decennium. Het bedrijf wil elk jaar voldoende nieuwe reserves vinden om de productie – momenteel 1,85 miljoen vaten per dag – minstens te compenseren. Dat komt dus neer op een reserve-vervangingsratio boven 1, wat weinig oliereuzen halen. Een andere ambitie is tegen 2020 de dagelijkse productie op te voeren tot 2,5 miljoen vaten per dag, wat betekent dat ze elk jaar moet groeien met 3 procent. Statoil investeert dit jaar 17 miljard dollar, waarvan 3 miljard in de exploratie van olie en gas.

Zoals bij de meeste andere oliemajors moet de belegger ook bij Statoil geen premie betalen voor de robuuste kwaliteit, want het noteert 8 keer de verwachte winst van 2012, die dicht zal aanleunen tegen de recordwinst van 2008. We zien in Statoil dan ook een stabiele, defensieve basiswaarde voor de portefeuille van een goede huisvader-belegger.

BUY STATOIL

Munt: NOK

ISIN-code: NO0010096985

Beurs: Oslo

Ticker: STL NO

Beurskapitalisatie: 463 miljard NOK

Verwachte k/w ’12: 8

Verwachte k/w ’13: 8

Koersverschil 12 md: +11 %

Koersverschil jaarbegin: -6 %

Dividendrendement: 4,5 %

IN SAMENWERKING MET kanaalZ en Inside BELEGGEN

DANNY REWEGHS

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content