Noordzeegarnalen worden weer duurder: ‘Tekort vanaf januari lijkt onafwendbaar’

© Belga

Tijdens de eindejaarsperiode zullen er voldoende grijze garnalen zijn, al worden er hoge prijzen verwacht. Vanaf januari vrezen de groothandels – opnieuw – voor tekorten. De Nederlandse Collectieve Visserij Organisatie (CVO) heeft maandag alvast maatregelen aangekondigd om de garnalenbestanden te beschermen.

Belgische vissers zullen weinig merken van de maatregelen bij onze noorderburen. Terwijl Nederland over zowat tweehonderd boten beschikt voor de garnalenvangst, zijn dat er in ons land maar een vijftiental. De Belgische vloot mag dus iets vrijer vissen, al blijven garnalen een seizoensproduct afhankelijk van vraag en aanbod. 

“De vangsten waren van juni tot en met oktober redelijk tot goed”, zegt Steven Timmermans van groothandel Alfa Fish. “Toch komt de crisis er weer aan. Nu is die nog niet ten volle voelbaar bij particulieren, maar het lijkt onafwendbaar.” Volgens Timmermans wordt er te weinig gevangen, onder meer door de kleine bestanden in de zee. “Vandaar de vangstbeperkingen die mogelijk binnnenkort worden verstrengd”, aldus Timmermans.  

Ook de Vlaamse beroepsvereniging Rederscentrale geeft aan dat het niet onrealistisch is dat het scenario van vorige winter zichzelf herhaalt. “Drie jaar geleden was een topjaar, daarna ging het bergaf”, klinkt het. “Tijdens de wintermaanden zoeken de garnalen diepere gronden op, vandaar dat de vangsten nu matig zijn en de prijzen opnieuw zullen stijgen zoals vorige winter.” 

Gepelde grijze garnalen kosten momenteel in de winkel 60 tot 70 euro per kilo. Eind volgende maand kan dat cijfer klimmen tot 80 à 90 euro. Verwacht wordt dat de vangsten vanaf nu alleen slechter worden als gevolg van het stormweer en de aanwezigheid van wijting, een vissoort die op zijn beurt ook jaagt op garnalen.  Vissers getuigden vorig jaar al hoe abnormaal veel wijting in de Noordzee werd opgemerkt

Vanaf maandag 25 november mogen Duitse, Deense en Nederlandse garnalenvissers zich maximaal 72 uur per week op zee bevinden. Wie de regels niet respecteert, riskeert een boete. Begin december worden de maatregelen mogelijks nog strenger.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content