Nolet’s Vistro

Voor liefhebbers van verse vis en zeevruchten is de naam Nolet een begrip.

Wanneer men de zeevruchtenroute door het Nederlandse Zuid-Beveland volgt, komt men op een gegeven moment bij het vissersplaatsje Yerseke. De plaatsnaam zal liefhebbers van schaal- en schelpdieren vertrouwd in de oren klinken: Yerseke ligt op een uur rijden van Antwerpen en is de toeleverancier van het merendeel van de zeevruchten die op Vlaamse tafels verschijnen. Niet alleen mosselen, platte en holle oesters komen uit Yerseke, maar ook de delicate Oosterschelde-kreeften.

Yerseke is genoemd naar een middeleeuwse kreek. De bewoners leven letterlijk met de rug naar de dijk. Op de buitendijkse slikken komen van oudsher veel oesters en mosselen voor. Sinds 1870 verpacht de Nederlandse overheid de oesterbanken. Eerder werden speciale mosselperselen aangewezen. Rond de eeuwwisseling investeerden ondernemers in de nieuwe kunstmatige oestercultuur, waarvan de kunst in Frankrijk werd afgekeken.

Aan de waterkant van de dijk in Yerseke vindt men de ene na de andere groothandel in schaal- en schelpdieren. Aan de dorpskant van de dijk bevinden zich enkele restaurants die in zeevruchten zijn gespecialiseerd. Daarvan zijn Reymerswale en Nolet’s Vistro de bekendste. Beide eethuizen genieten een smetteloze reputatie en worden uitgebaat door dezelfde familie.

Grootvader Jeroen Nolet begon in de Lepelstraat met het hotel-restaurant Nolet. Zoon Theo werkte bij vader en moeder. Om twisten met zijn broer te voorkomen, opende hij in 1971 het eethuis Reymerswale ( Tel. 00-31/113.57.16.42). Dit klassieke restaurant, dat een aristocratische eetzaal heeft op de eerste verdieping en onder meer befaamd is voor zijn oesters in champagnesaus, kreeg in 1973 een Michelin-ster en wist die tot op heden te behouden. Theo Nolet zag in de jaren tachtig dat er ook behoefte ontstond aan een plaats waar men lekker én goedkoop kan eten: daarom opende hij in 1987, naast Reymerswale, Nolet’s Vistro. Ook in deze vlotte en verzorgde bistro met muurschilderingen, rotanmeubelen en onderleggers op tafel, draait alles rond vis en schaal- en schelpdieren.

Tegenwoordig hebben de kleinkinderen er de leiding in handen: Danny Nolet staat in Reymerswale aan het fornuis en Yuri bemant de stoof van de Vistro.

Wij bezochten de Vistro en troffen Fransen, Belgen en Nederlanders aan tafel. Wij genoten van zes wilde, diepe, Zeeuwse oesters van superkwaliteit (19 gulden) en gebakken scampi met salade en roomvinaigrette (24,50 gulden). Het glas werd gevuld met een Grand Roche ’97, een Chablis die de kenmerkende frisse pittigheid miste (55 gulden). Als hoofdgerechten kwamen een pan smakelijke mosselen, opgediend in kookvocht van room en witte wijn (32,50 gulden), en goed gebakken paling met een mengeling van sojascheuten en, als Zeeuwse zeegroenten, salicornes.

PIETER VAN DOVEREN

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content