De rijken zijn in 2023 opnieuw een pak rijker geworden, maar niet in België
Het aantal rijken in de wereld is vorig jaar met 5,1 procent gestegen tot 22,8 miljoen, en hun gezamenlijke rijkdom nam met 4,7 procent toe tot 86.800 miljard dollar. In België was er tegen de trend in een lichte terugval. Dat blijkt uit het World Wealth Report 2024 van het adviesbureau Capgemini.
2022 was, mede door de zwakke financiële markten, een zeldzaam jaar waarin het vermogen van de rijke individuen wereldwijd terugliep. Maar in 2023 knoopten ze weer aan met de trend van de jaren daarvoor, in die zin dat ze hun vermogen met ongeveer het jaargemiddelde van 4,6 procent zagen groeien.
Bekijk in de video hierboven de toelichting van Martine Klutz van Capgemini in de studio van Kanaal Z en lees verder hieronder.
Vooral in Noord-Amerika boerden de vermogende individuen zeer goed. Zij zagen hun vermogen met 7,2 procent toenemen, ongeveer een even sterke stijging als het aantal rijken dat erbij kwam. In Europa lagen die groeicijfers lager, rond 4 procent.
Opmerkelijk is dat België tegen de trend ingaat. Het aantal miljonairs in ons land nam met 700 eenheden af tot 138.000. En hun vermogen daalde van 353 miljard tot 351,8 miljard dollar (-0,3 procent). Het is het tweede jaar op rij dat Belgische miljonairs hun vermogen zien krimpen.
Belgisch herstel blijft achter
Capgemini schrijft de sterke internationale vermogensgroei in 2023 toe aan de weerbare economie, de afkoelende inflatie en vooral de rally op de Amerikaanse beurzen. Dat België achterblijft, zou te maken hebben met het zwakke herstel van de Bel-20-index in 2023. “De Belgische beursindex steeg met amper 3,5 procent in 2023. Dat was onvoldoende om het verlies van 11,5 procent in 2022 goed te maken”, legt Martine Klutz, senior business executive van Capgemini Invent, uit. “In de Verenigde Staten daarentegen ging de Nasdaq in 2022 flink in het rood, maar de beursindex maakte dat verlies vorig jaar meer dan goed”.
Het Research Institute van Capgemini doet jaarlijks onderzoek naar de evolutie van het vermogen van de zogenoemde ‘high net worth individuals’ in 71 landen. Dat zijn burgers met een investeerbaar vermogen van minstens een miljoen dollar, exclusief de gezinswoning en consumptiegoederen.
Het internationale beursherstel in 2023 heeft ervoor gezorgd dat de focus in het vermogensbeheer zich verlegd heeft van bescherming naar groei, aldus Capgemini. Begin dit jaar bedroeg het aandeel van cash in de investeringsportefeuilles gemiddeld 25 procent. Een jaar eerder was dat nog 34 procent. Er wordt ook meer dan vroeger geïnvesteerd in private equity. Ook in België nam het belang van alternatieve activaklassen zoals private equity en vastgoed fors toe.
Te weinig gepersonaliseerd advies
Volgens de studie zal er de komende twee decennia voor meer dan 80.000 miljard dollar aan activa overgedragen worden van de oudere generatie vermogenden naar de volgende. Klanten verwachten dat hun vermogensbeheerder hen bij die vermogenstransfer begeleidt en bijstaat. Twee derde klaagt echter over een gebrek aan gepersonaliseerd advies. In België ligt dat cijfer op 62 procent.
Die onvrede weerspiegelt zich ook in het aantal vermogensadviseurs waarmee de vermogende klanten werken: dat waren er vorig jaar gemiddeld zeven, tegen drie in 2020. Daarentegen is het aantal family offices, die exclusief werken voor één familie, over de voorbije tien jaar verdubbeld.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier