Nog altijd de grootste?
Terwijl bpost zich voorbereidt op een beursgang, kalft zijn werknemersbestand verder af. Toch blijft het postbedrijf de belangrijkste werkgever van het Brussels Gewest.
Topman Johnny Thijs is ook deze keer niet de Trends Manager van het Jaar geworden. Nochtans wist hij de jongste tien jaar bpost om te vormen tot een van de meest performante postbedrijven van Europa. Als het een troost mag zijn: zijn bedrijf was in 2011 wel opnieuw de grootste werkgever van het Brussels Gewest. Of toch bijna. Want bpost moet in de rangschikking Randstad laten voorgaan. Dat laatste is een uitzendkantoor, wat de facto het postbedrijf weer tot belangrijkste werkgever van het Brussels Gewest kroont.
Het werknemersbestand van bpost telde begin dit jaar 32.000 mensen. Maar dat cijfer zegt niet alles. In zijn jaarverslag gebruikt het postbedrijf consequent het gemiddeld aantal voltijdse equivalenten (VTE). Volgens die parameter daalde het aantal werknemers van bpost in het Brussels Gewest van gemiddeld 29.324 in 2010 naar ruim 27.973. Dat zijn ruim 1350 voltijdse werknemers minder. “Die vermindering is er elk jaar al geweest de voorbije tien jaar”, weet Piet Van Speybroeck, directeur externe communicatie van bpost. “Elk jaar daalt onze tewerkstelling met ongeveer duizend VTE’s. Dat zijn voor alle duidelijkheid geen ontslagen. Het gaat om werknemers die met pensioen gaan of ergens anders werk hebben gevonden, maar niet worden vervangen.”
Brussel X
Van de bijna 28.000 werknemers bij bpost werken er ruim 6000 ook daadwerkelijk in het Brussels Gewest. Er is al enkele jaren sprake van dat het sorteercentrum Brussel X — een van de vijf grote sorteercentra van bpost in ons land — zou verhuizen naar Neder-over-Heembeek. Het nieuwe sorteercentrum zou alle pakjessortering voor zijn rekening nemen en het aantal werknemers zou verdubbelen van de 700 die nu in Anderlecht werken, naar 1400. Tot nader order is dat slechts een plan. “We zoeken inderdaad nog altijd naar een andere locatie voor Brussel X”, bevestigt Van Speybroeck. “De besprekingen met het Brussels Gewest over het terrein dat we in Neder-over-Heembeek op het oog hebben, zijn achter de rug. We onderhandelen nog met Katoen Natie, de eigenaar van het terrein waar we het nieuwe sorteercentrum zouden bouwen.”
In 2011 incasseerde bpost een verlies van 47,1 miljoen euro, maar eigenlijk was dat vooral een gevolg van een uitspraak van Europa over onterecht toegekende staatssteun. Zonder de provisie die bpost nam om die staatssteun terug te betalen, had het 227 miljoen euro winst in de boeken kunnen schrijven.
In 2011 begon het postbedrijf ook met een strategisch proefproject als antwoord op de dalende postvolumes: de boodschappendienst. Dat loopt nog altijd. “Dat verloopt volgens plan”, analyseert Van Speybroeck. “Intussen hebben we de proefprojecten in Geraardsbergen, Turnhout en Sint-Niklaas uitgebreid naar Waals-Brabant.”
En de nakende beursgang? De banken zijn aangezocht om de beursgang te begeleiden. Een timing of prijsvork wil het management officieel echter niet geven. Elke vraag over de beursgang botst op: “Geen commentaar.”
ROELAND BYL
“We zoeken nog altijd naar een andere locatie voor het sorteercentrum Brussel X”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier