Nikkei-index breekt door historische grens van 40.000 punten: ‘Japan heeft groter groeipotentieel dan VS en Europa’

Man fotografeert beurskoersen in Tokio. | Foto: Getty

De Nikkei 225, Japans toonaangevende aandelenindex, heeft voor het eerst de grens van 40.000 punten doorbroken. Analisten signaleren aanhoudende groei.

Het nieuw dagrecord van 40.314,64 punten werd vooral dankzij de techindustrie gevestigd. Zo ging de koers van Advantest, dat testoplossingen voor halfgeleiders maakt, afgelopen maand 23 procent hoger.

‘Tussenstation’

Die opmerkelijke prestatie werd versterkt door de betrokkenheid van binnenlandse beleggers, die samen met internationale fondsen de stuwende kracht achter de rally waren. De toestroom van geïnteresseerden was zo groot dat de handelsapp van SBI Securities, de grootste onlinebroker in Japan, tijdelijk bezweek onder de druk.

“Terwijl 40.000 punten voor de Nikkei 225 slechts een tussenstation is, is het tempo te hoog en is dit niveau te vroeg bereikt om de economie en de werkelijke prestaties van bedrijven bij te benen”, liet Ayako Sera, marktstrateeg bij Sumitomo Mitsui Trust Bank, optekenen door de nieuwssite Bloomberg. “De groei van de economie is een marathon op de lange afstand, en de aandelenmarkt is zo snel gesprint dat die binnenkort naar adem zou kunnen happen.”

De koersstijging van de Nikkei 225 het voorbije jaar | Bron: Yahoo Finance, ChatGPT

Warren Buffett en BlackRock

Ondanks de mogelijke volatiliteit door de recente doorbraak blijft het marktsentiment optimistisch. Dat optimisme wordt verder aangewakkerd door de goedkeuring van Warren Buffett vorig jaar, wiens investering in Japanse handelshuizen het vertrouwen in de Japanse markt aanzienlijk heeft verhoogd.

De algemene positieve trend wordt ondersteund door een zwakke yen en solide bedrijfswinsten, waardoor de Nikkei zijn hoogtepunt uit 1989 heeft overtroffen. Ook het vertrouwen onder buitenlandse investeerders, zoals van de vermogensbeheerders BlackRock en Amundi Asset Management, is sterk. Zij wijzen op duurzame groei door winstontwikkeling en verbeteringen in corporate governance.

“Japan is sterk ontwikkeld en geïndustrialiseerd, maar het heeft toch een groter groeipotentieel dan de Verenigde Staten en Europa”, liet Frank Vranken, hoofdstrateeg van Edmond de Rothschild, eerder door dit medium optekenen. “Nikkei-aandelen zijn, ondanks de recordhoogte van de index, nog altijd goedkoop op basis van hun koers-winstverhouding. Volgens analisten worden 2024 en 2025 jaren waarin Japan het Westen verslaat. Er is dus geen reden voor beleggers om de Japanse beurs nog langer links te laten liggen.”

Meer over Japan als beursland hier:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content