Nieuwe wending in soap rond aandeel Nationale Bank
De komst van een liquiditeitsverschaffer op het aandeel van de Nationale Bank van België doet de gemoederen bij de minderheidsaandeelhouders opnieuw oplaaien. Wil de overheid de kleine beleggers schrik aanjagen?
Sinds maandag, 12 januari 2004, treedt Timber Hill, dochter van de Amerikaanse optiespecialist Interactive Brokers Group (IBG), op als liquiditeitsverschaffer voor de aandelen CMB, KBC en Nationale Bank van België ( NBB). Vooral de aanwezigheid van dat laatste aandeel in het lijstje doet bij de minderheidsaandeelhouders van de Nationale Bank de wenkbrauwen fronsen. Ze zien de operatie als een zoveelste poging van de overheid – die de helft van de 400.000 aandelen in handen heeft – om hun rechten te beknotten. De minderheidsaandeelhouders verdenken er de overheid van dat ze de kleine beleggers schrik wil aanjagen, zodat ze hun aandelen zouden dumpen.
Toen kort na de bekendmaking van het nieuws een grote verkoper ostentatief met 2000 stukken – een order ter waarde van bijna 6 miljoen euro – in de aanbieding ging staan, werd de achterdocht er niet minder op. “Ondertussen koopt de overheid goedkoop aandelen in, vooraleer een veel rianter uitkoopbod op de resterende aandelen uit te brengen,” zo luidt de redenering van de beleggers.
“Geen contact”
Normaal doet een beursgenoteerd bedrijf een beroep op de diensten van zo’n broker om te vermijden dat de koers, bij gebrek aan liquiditeit, bokkensprongen maakt als er een grote koper of verkoper in de markt zit. Maar mede door het juridisch getouwtrek over (onder meer) het eigendomsrecht van de goud- en deviezenreserves, is er nu zeker geen sprake meer van een liquiditeitsprobleem. Integendeel, het aandeel prijkt zelfs op rang 17 van de meest liquide aandelen op Euronext Brussel. Daardoor had de NBB veeleer recht op een plaats in de Bel 20, wat nogmaals de liquiditeit ten goede zou gekomen zijn, maar gouverneur Guy Quaden bedankte vriendelijk voor de eer.
Waarom er nu plots een liquiditeitsverschaffer voor het aandeel komt opdagen, is dan ook op zijn minst bizar. Zelfs bij de Nationale Bank lijkt men verrast. Woordvoerster Kristin Bosman: “De Nationale Bank heeft geen enkel initiatief genomen en heeft ook geen contact gehad met een vennootschap die haar diensten als liquiditeitsverschaffer voor het aandeel NBB voorstelt. Het verspreide communiqué dat melding maakt van een contract tussen de NBB en zo’n vennootschap is dan ook foutief en ongegrond. De vennootschap die haar diensten als liquiditeitsverschaffer voor het aandeel NBB heeft voorgesteld, heeft dat op eigen initiatief gedaan, zonder de Nationale Bank te hebben ingelicht.” Op het kabinet van minister van Financiën Didier Reynders ( MR) krijgen we hetzelfde antwoord.
“Hoge transactiekosten vermijden”
Roger Ryff van IBG bevestigt het verhaal: “We vonden dat de liquiditeit van het aandeel van de NBB voldoende hoog was om er in te gaan traden. Met Euronext hebben we een contract afgesloten om voortaan te mogen optreden als liquiditeitsverschaffer voor dat aandeel, omdat we op die manier de hoge transactiekosten kunnen ontlopen.”
Maar er vloeien ook verplichtingen voort uit dat engagement. Op de eerste plaats moet de liquiditeitsverschaffer continu in de markt aanwezig zijn. Afhankelijk van het segment waarop het aandeel noteert, mag de spread tussen bied- en laatkoers niet groter zijn dan 3 à 4 %. Bovendien moeten de orders van de liquiditeitsverschaffer ten minste 5000 tot 20.000 euro bedragen.
Dirk Van Thuyne
Waarom er nu plots een liquiditeitsverschaffer voor het NBB-aandeel komt opdagen, is op zijn minst bizar.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier