Nieuwe CO2-taks ETS2: Agoria vraagt indexshift aan regering

Bart Steukers (Agoria) | Screenshot Trends Z

Technologiefederatie Agoria vraagt de federale regering om een indexshift, als maatregel tegen de verwachte stijging van de prijs van fossiele brandstoffen als gevolg van het nieuwe Europese systeem voor emissiehandel ETS2.

Dat meldt Agoria in een persbericht.

Agoria is tevreden dat de federale regering een energie- en klimaatplan goedkeurt, maar roept tegelijk op om snel werk te maken van een langetermijnvisie en samenhangend kader voor de investeringen richting 2050. “De technologische industrie in ons land heeft haar uitstoot al met meer dan 40 procent verlaagd en haar activiteiten voor meer dan 60 procent geëlektrificeerd. We liggen goed op koers om de doelstellingen van 2030 te halen”, zegt Bart Steukers, CEO van Agoria.

“Maar klimaatneutraal zijn tegen 2050 vergt nieuwe, grote investeringen. Die zijn vandaag economisch vaak niet rendabel. Zonder stabiel en doelgericht beleid riskeren we dat onze technologiebedrijven uit de markt geprijsd worden.”

Indexshift voor ETS2

Agoria vraagt daarom een indexshift. “Haal de stijging van de prijs van fossiele brandstoffen die ETS2 (een Europese heffing op fossiele brandstoffen vanaf 2027) zal veroorzaken uit de indexberekening, zodat bedrijven niet twee keer betalen en de Belgische automatische loonindexering het Europese klimaatbeleid niet ondermijnt”, klinkt het.

Lees meer over ETS2: nieuwe CO2-taks vanaf 2027 kan gezin 1.200 euro per jaar kosten

Daarnaast roept de technologiefederatie op om de klimaatmiddelen uit ETS2 gericht te herinvesteren. “ETS2 zal de overheid aanzienlijke inkomsten opleveren. De verschillende Belgische beleidsniveaus mogen die vrij gebruiken om hun klimaatdoelstellingen te halen. Agoria vraagt dat die gericht worden ingezet om de elektriciteitsfactuur van gezinnen en bedrijven te verlagen”, klinkt het.

Tot slot herhaalt Agoria haar oproep om federale en gewestelijke klimaatplannen beter op elkaar af te stemmen. “Wat bedrijven nodig hebben, is geen lappendeken aan regels, maar een coherent, voorspelbaar en stimulerend kader”, aldus Steukers.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content