Nieuw techfonds en start-upstudio van Pieterjan Bouten haalt 25 miljoen euro op

Maarten Mortier, Evert Beeckman en Pieterjan Bouten © Thomas Sweertvaegher
Myrte De Decker
Myrte De Decker redacteur Trends

Pieterjan Bouten, de medeoprichter van Showpad, lanceert vandaag Entourage. De combo startupstudio-investeringsfonds heeft ruim 25 miljoen euro opgehaald bij tal van softwareondernemers en familyoffices. “Dankzij de kruisbestuiving van bouwen en financieren zullen we veel toegevoegde waarde creëren.”

Ondernemers met een grote software-as-a-service-ambitie op de business-to-businessmarkt mogen zich melden bij Entourage. Dat is de nieuwe uitdaging van Pieterjan Bouten, bekend als medeoprichter en voormalig CEO van Showpad en angelinvesteerder in meer dan dertig start-ups. In zijn nieuwe initiatief combineert hij een start-upstudio met een early-stage-investeringsfonds.

Entourage wordt mee geleid door Maarten Mortier (Robovision, Showpad) en Evert Beeckman (Showpad), respectievelijk verantwoordelijk voor Entourage Studio en Entourage Capital. “We richten ons specifiek op ondernemingen die bedrijven helpen bij hun groei en digitale transformatie”, zegt Bouten. “Het zijn spannende tijden in die sector, gezien de opgang van artificiële intelligentie en de steeds groter wordende vijver aan talent en ervaring in Europa. We geloven dat er heel wat mooie kansen zijn in België, maar zeker ook elders.”

Recordtempo

Entourage Capital heeft ruim 25 miljoen euro opgehaald bij de crème de la crème van de Belgische softwareondernemers. Onder meer Louis Jonckheere en Peter Minne (Showpad), Jeroen Lemaire (In the Pocket), Joris Van Der Gucht en Tim Vandecasteele (Silverfin), Stijn Christiaens (Collibra), Jan Hollez en Zhong Xu (Deliverect), en Jeroen De Wit (Teamleader) zijn ingestapt. “Ik moet toegeven: het ging een stuk vlotter dan verwacht”, zegt Bouten. “Ondernemers zijn kritische mensen en zeker niet altijd makkelijk te overtuigen. In een recordtempo van vier weken heb ik het geld kunnen ophalen en het fonds kunnen closen.”

Volgens Bouten is de echte kracht van het fonds dat ook familyoffices als Alychlo (Marc Coucke) en Baltisse (familie Balcaen) meedoen. “Die investeren meestal iets traditioneler. Dat we ook hun kennis, ervaring en netwerk aan boord halen, maakt het nog dat tikkeltje specialer. Het zijn geen gemakkelijke tijden om een fonds te financieren, nu de waarderingen in de techsector onder druk staan en de focus in groeibedrijven op efficiëntie en kostenbesparingen ligt.”

‘Ondernemers zijn kritische mensen en zeker niet altijd makkelijk te overtuigen. In een recordtempo van vier weken heb ik het geld kunnen ophalen en het fonds kunnen closen’

Pieterjan Bouten, Entourage

Het fonds heeft al drie softwarebedrijven in portefeuille: de cybersecurityspecialist Aikido, het legaltechbedrijf Henchman en NineID, gespecialiseerd in toegangscontrole. Hoewel Entourage Capital zich profileert als een early-stagefonds, benadrukt Bouten dat dat begrip rekbaar is. Doorgaans gaat het in die vroege stadia om investeringen van 300.000 tot 500.000 euro. Entourage zit er echter niet om verlegen dat bedrag tot een kleine 2 miljoen euro te laten stijgen. “We vinden het niet erg om net iets later in te stappen als er al een project met tractie is”, aldus Bouten. “Weet wel: als het echt heel vroeg is, eerder een idee dan een bedrijf, dan ligt de match misschien meer bij onze studio. Dankzij de kruisbestuiving tussen bouwen en financieren zullen we veel toegevoegde waarde kunnen creëren.”

In de modder

Ook Entourage Studio heeft al een eerste bedrijf: tekst.com, een AI-platform om de support en back-office voor grote bedrijven te automatiseren. Het doel van de studio is drie tot vijf software-as-a-servicebedrijven op te richten in de komende drie jaar. Bouten en partners zullen met de voeten in de modder staan om die ondernemingen zo goed mogelijk te begeleiden. Ze krijgen steun van de softwareontwikkelaar In The Pocket, dat met een team van 200 specialisten tot de wereldtop hoort, en behalve partner ook een belangrijke investeerder van de studio is.

Is dit nu het officiële einde van Bouten bij Showpad? “Mensen dachten blijkbaar dat ik daar nog een heel actieve rol opnam, maar operationeel heb ik alles twee jaar geleden doorgegeven aan CEO Hendrik Isebaert. Als oprichter is het beter daar dan niet te veel in de weg te lopen. Mijn aandacht gaat volledig naar Entourage.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content