Nieuw onderzoek naar preventie bij ziekteverzuim om mentale redenen
Stress, burn-out, weinig steun of conflicten op de werkvloer. Er zijn tal van oorzaken waarom medewerkers uitvallen. Een nieuw onderzoek van Antwerp Management School peilt naar de preventieve aanpak van werkgevers om met ziekteverzuim omwille van mentale problemen om te gaan.
De federale regering kondigde met veel toeters en bellen aan dat ze 6 miljoen euro uittrekt om begeleiding op maat te bieden aan mensen met de eerste tekenen van een burn-out. Dat is een goede zaak, vindt senior onderzoeker Eva Geluk.
Maar daarmee alleen komen we er niet. Uit een onderzoek dat de onderwijsinstelling vorig jaar uitvoerde, bleek immers dat werkgevers onvoldoende voeling hebben met wat daadwerkelijk speelt bij werknemers. “We kunnen nog veel stappen zetten om de werkdruk bespreekbaar te maken, op alle niveaus van de organisatie, en echt werk te maken van een welzijnsbeleid”, zei Geluk toen.
Daarom wil de onderzoekster nu de preventieve aanpak van ziekteverzuim omwille van mentale problemen in kaart brengen. Concreet willen ze een antwoord kunnen formuleren op enkele vragen: hoe kan werk gemaakt worden van zo’n preventieve aanpak? Wat zijn dilemma’s op de werkvloer? Wat is lastig om over te praten met anderen? Hoe wordt er binnen mijn organisatie met preventie omgegaan?
Dat het onderzoek nodig is, blijkt jaar na jaar uit de cijfers. Uit de resultaten van de laatste werkbaarheidsmonitor van SERV bleek dat de werkdruk tussen 2014 en 2019 met een vijfde was gestegen. Bovendien wezen cijfers van het Riziv uit dat het aantal werknemers, werklozen en zelfstandigen met een burn-out tussen 2016 en 2021 met 40,3 procent was toegenomen. En uit voorgaand onderzoek van Geluk blijkt dat een kwart van de personen met een burn-out hervalt.
“Deelnemers aan het onderzoek dragen bij tot wetenschappelijke kennis en inzichten met betrekking tot ziekteverzuim omwille van mentale redenen”, besluit Geluk. “Deze inzichten gaan we vervolgens gebruiken om in co-creatie met leidinggevenden en medewerkers interventies te ontwikkelen die leidinggevenden kunnen ondersteunen in preventie.”
Deelnemen aan het onderzoek kan hier. De resultaten zullen later dit jaar in Trends verschijnen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier