Naar de bodem
Het oliedienstenbedrijf Polarcus lijdt onder de lagere investeringen van de energiereuzen. Maar de koers van het aandeel is te diep weggezakt.
Het Noorse oliedienstenbedrijf Polarcus is gespecialiseerd in seismische diensten in 3D. Seismiek is de meest betrouwbare manier om in de aarde te kijken en levert cruciale informatie op voor de exploratie van olie of gas. Als jonge speler beschikt Polarcus over een ultramoderne vloot van zeven schepen met de meest geavanceerde technologie. De Noren investeerden onlangs 18 miljoen dollar in de technische verbetering van de Polarcus Naila. Die upgrade heeft het inkomstenpotentieel van het schip vergroot, terwijl het brandstofverbruik met een vijfde is gedaald. Een vergelijkbare upgrade is gepland voor de Polarcus Nadia in 2015.
Polarcus haalde in het tweede kwartaal een omzet van 137,6 miljoen dollar, een stijging met 5,5 procent tegenover vorig jaar en met 13,3 procent tegenover het eerste kwartaal. Na het eerste halfjaar komt de omzet uit op 259 miljoen dollar, een daling met 5,9 procent tegenover dezelfde periode in 2013. Het bedrijf haalt jaarlijks 25 miljoen dollar omzet uit een vijfjarig chartercontract van de Polarcus Selma (omgedoopt tot Vyacheslav Tikhonov) met Sovcomflot, de grootste Russische scheepvaartmaatschappij. Die overeenkomst loopt tot augustus 2016.
91,1 procent van de omzet in de eerste helft van dit jaar is afkomstig van opdrachten voor individuele klanten. De inkomsten in dat segment stegen in het tweede kwartaal met 11 procent tegenover vorig jaar, en met 14,5 procent tegenover het eerste kwartaal. Daardoor blijft de omzetdaling na zes maanden beperkt tot 2,9 procent. Polarcus realiseert ook inkomsten uit de verkoop van seismografische databanken aan exploratiebedrijven (de multiclientmarkt). Dat segment heeft het moeilijk. De omzet zakte in het eerste semester naar 10,1 miljoen dollar, tegenover 19,8 miljoen dollar in 2013.
De bedrijfskasstroom (ebitda) daalde met 2,3 procent tot 49,9 miljoen dollar. Na zes maanden maakte de ebitda een duik van 13,9 procent tot 89,5 miljoen dollar, en de ebitda-marge van 37,8 naar 34,6 procent. Eind 2012 bedroeg de nettoschuld 750 miljoen dollar, maar met de opbrengst van de verkoop van de Polarcus Samur in 2013 was dat cijfer eind juni 2014 gedaald tot 613 miljoen dollar. De nettowinst steeg met 46 procent tot 9,2 miljoen dollar, of 0,018 dollar per aandeel (0,11 Noorse kronen). Na zes maanden bedraagt de nettowinst 0,02 dollar of 0,12 Noorse kronen per aandeel, tegenover 0,032 dollar per aandeel vorig jaar.
Door de lage activiteit op de multiclientmarkt en door de druk op de verhuurtarieven stelde het management de verwachte ebitda voor 2014 bij van 230 à 250 miljoen naar 200 miljoen dollar. Het orderboek is traditioneel volatiel, maar de daling van 250 miljoen dollar eind april naar 155 miljoen dollar begin augustus is significant. De koers van het aandeel daalde daarop naar een dieptepunt. Vertrouwenwekkend is dat verscheidene leden van het management dit jaar aandelen bijkochten.
Op korte termijn zijn de vooruitzichten van Polarcus onzeker. Maar tegen 0,45 keer de boekwaarde en 6,5 keer de verwachte winst voor 2014 is dat negatieve nieuws in de koers verrekend. De vooruitzichten voor de sector blijven positief. Op lange termijn heeft het aandeel daardoor flink wat herstelpotentieel.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier