Musk en Tesla winnen zaak tegen Dogecoin-beleggers

Elon Musk | Foto: Getty
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Tesla en topman Elon Musk hebben een rechtszaak gewonnen rond socialemediaberichten die Musk plaatste over cryptomunt Dogecoin. Beleggers in Dogecoin hadden Musk en de fabrikant van elektrische auto’s in 2022 aangeklaagd, omdat ze door die opmerkingen tienduizenden dollars zouden hebben verloren.

Ze stopten geld in de cryptomunt nadat Musk die volgens hen op X had gepromoot. De cryptobeleggers vonden dat Musk hen had misleid door bijvoorbeeld “One word: Doge”, te tweeten, waarna de prijs van de Dogecoin steeg. De prijs ging verder omhoog toen hij zei dat Tesla de cryptomunt accepteerde als betaalmiddel. Zij zagen de berichten als een manier om de prijs van Dogecoin op te drijven en vervolgens de koers te laten crashen. De beleggers eisten een schadevergoeding van 258 miljard dollar.

Een rechter in New York gaat niet mee in de beschuldigingen. De opmerkingen van Musk waren volgens hem eerder “ambitieus” dan “feitelijk en vatbaar voor vervalsing”. Ook vond hij dat “geen enkele redelijke investeerder erop kan vertrouwen”. Een advocaat van de klagers gaf al aan dat zijn cliënten beroep zullen aantekenen.

De dogecoin werd in 2013 opgericht als een ironisch antwoord op de cryptomunten die in navolging van de bitcoin als paddenstoelen uit de grond schoten. Symbool van de dogecoin is een Shiba Inu, bekend van een populaire meme. Een dogecoin kostte tijdens het grootste deel van zijn bestaan minder dan één cent, maar in mei 2021 steeg de waarde mede door lovende berichten van Musk op Twitter tot meer dan 70 cent. Vandaag is de munt nog 9 cent waard.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content