MOORSEL. Frieten uit de bak
Belgomatic uit Moorsel is al zeker van een deelname aan de Olympische spelen van Sydney. Welke discipline ? Frieten uit de automaat.
Verkoopdirekteur Eddy Verschaere van de bvba Belgomatic wrijft zich in de handen. Twee kontrakten van ettelijke honderden miljoenen staan op stapel. Voor de Olympische spelen in het Australische Sydney levert het bedrijf uit Moorsel bij Aalst maar liefst 3000 frietautomaten. De eerste 300 toestellen vlogen in september de deur uit, goed voor een order van 90 miljoen frank. Nog mooier is het kontrakt met het Franse verdeelhuis Roussel : onze zuiderburen krijgen de volgende vijf jaar 5000 frietautomaten, een order van twee miljard frank.
In Frankrijk komen de automaten bij de benzinestations op de autosnelweg of naast de dorpel van de kruidenier in het dorp. De automaten voor Australië worden zowat overal geplaatst, maar vooral rond de sites van het Olympisch dorp.
En zelfs in België staan er nu 5 frietautomaten. “Een Belg wil frieten uit een frituur. En hij moet altijd iets meer hebben, een saus of een stuk vlees ; elders is men al tevreden met alleen de frieten. We hebben in België heel wat moeten sleutelen aan het baksysteem. Vroeger gebruikten we olie en vet, nu worden de frietjes knapperig vers door gloeilampen. Want een Belg wil krokante frieten. “
Acht jaar geleden begon direkteur Rudy De Waele met Belgomatic. Hij delokalizeerde meteen de produktie naar de Noordfranse lage-lonenstad Calais. Ontwerp en verkoop gebeuren vanuit Moorsel.
Vijftig mensen bouwen er exclusief voor Belgomatic. Aanvankelijk bracht De Waele broodautomaten aan de man. Het gros van de 1500 automaten van Belgomatic in België en Luxemburg spuwt nog steeds brood, het assortiment werd slechts recent uitgebreid met hamburgers, en sandwiches. Ook nieuw is foodco, een automaat met een resem warme maaltijden in de buik.
Maar de Belgische konsument verteert de automaten niet al te best. Hij heeft het nog niet begrepen op voordelen als de besparing op arbeidskosten, de levering het etmaal rond, de hygiënische meerwaarde. De winkelier heeft mét automaat een omzetstijging van 30 %, denkt Verschaere.
In 1992 haalde Belgomatic 6 miljoen frank omzet, verloor bijna 1 miljoen en zeulde 4 miljoen schuld mee. De buitenlandse kontrakten moeten in 1994 goed zijn voor 150 miljoen frank omzet. Voor de buitenlandse aktiviteiten ontstond in 1992 dochter Générale de Distribution Automatique (GDDA), die de automaten wereldwijd verdeelt. Belgomatic, 10 werknemers, blijft aktief in België en Luxemburg.
Tenslotte is er nog een andere dochter, de bvba Fine Food, die maaltijden, los van de automaat, aan de man brengt. Nog eens goed voor een omzet van 15 miljoen.
EDDY VERSCHAERE (BELGOMATIC)Belgische frietautomaten voor Australië.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier