Moody’s snijdt in vooruitzichten Vlaanderen door Belgisch begrotingstekort

Vlaams minister-president Matthias Diependaele © Belga
Sebastien Marien
Sebastien Marien Redacteur bij Trends

Kredietbeoordelaar Moody’s verlaagt de vooruitzichten voor Vlaanderen, Wallonië en de Franse Gemeenschap, nadat het eerder ook heeft geknipt in de Belgische vooruitzichten.

Het ratingbureau is bezorgd over onze overheidsfinanciën en verlaagde vorige week de Belgische vooruitzichten van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Onze kredietscore blijft wel ongewijzigd op Aa3. ‘Aa’ betekent dat Moody’s het kredietrisico als “heel laag” inschat. Het is de op een na beste score. De ‘3’ wil wel zeggen dat België onderaan die ratingcategorie bengelt. Negatieve vooruitzichten betekenen dat het risico bestaat op een verlaging van de kredietscore.

Nu snijdt Moody’s ook in de vooruitzichten van Vlaanderen, Wallonië en de Franse Gemeenschap. Die gaan eveneens van ‘stabiel’ naar ‘negatief’. Het ratingbureau wijst erop hoe sterk de gewesten en gemeenschappen “institutioneel, operationeel en financieel” verweven zijn met België. Met andere woorden: de zorgen over de Belgische overheidsfinanciën betekenen ook zorgen over de financiën van de gewesten en gemeenschappen.

De kredietscore zelf blijft wel ongewijzigd. Voor Vlaanderen blijft dat ‘Aa3’, voor Wallonië ‘A3’ en voor de Franse Gemeenschap ‘A2’. Een slechtere rating betekent dat lenen op de internationale markten duurder wordt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content