Monitoringcomité: federaal begrotingstekort loopt verder op

Premier De Wever en minister van Begroting Van Peteghem © Belga
*  

Het tekort op de federale begroting blijft oplopen. Dit jaar stevent het budget van de regering-De Wever af op een tekort van 26,2 miljard euro, of 4,1 procent van het bbp. Tegen het einde van de legislatuur in 2029 wordt rekening gehouden met een tekort van 37,5 miljard euro, of 5,2 procent. Dat blijkt uit een nieuw rapport van het Monitoringcomité dat donderdag is verschenen.

Het was een van de grote ambities van de arizonaploeg: de begroting weer op orde krijgen. Oorspronkelijk was het de bedoeling het tekort van Entiteit 1 – de federale overheid en de sociale zekerheid – terug te dringen naar 3 procent van het bbp. Naderhand werd duidelijk dat die ambitie al bijzonder moeilijk haalbaar zou zijn en stelde premier Bart De Wever dat minstens twee legislaturen nodig zijn om de zaken weer op de rails te krijgen. Eerst is het de bedoeling “het rotten te stoppen”.

Maar het budget blijft zorgen baren. Zo raamt het Monitoringcomité – een groep topambtenaren die de begroting permanent in de gaten houdt – het tekort op federaal niveau dit jaar op 4,1 procent van het bbp, of 26,2 miljard euro. Initieel was sprake van 4 procent van het bbp of 25,6 miljard euro in het rood. Volgend jaar zou eveneens sprake zijn van 4,1 procent van het bbp, maar dan gaat het wel om 26,6 miljard euro. In 2030 is zelfs sprake van 5,4 procent tekort, of 40,1 miljard euro.

Alle overheden samen ziet het plaatje er nog somberder uit. Daar stevent het tekort dit jaar af op een tekort van 5,8 procent van het bbp of 37,2 miljard euro. Dat loopt op tot 6,2 procent van het bbp of 44,4 miljard euro in 2029 en 6,5 procent van het bbp of 48,2 miljard euro in 2030.

Oorspronkelijk was het de bedoeling deze maand een begrotingscontrole te houden. Dat werk zal pas voor na het zomerreces zijn. Voor de vakantie wil premier De Wever een aantal andere knopen doorhakken.

‘Focus op de lange termijn’

“We nemen deze signalen ernstig”, luidt het op het kabinet van minister van Begroting Vincent Van Peteghem (CD&V). “Deze cijfers benadrukken de nood aan een focus op de lange termijn. Het moet iedereen mee motiveren om zo snel als mogelijk de afgesproken hervormingen in werking te laten treden.” 

Daarbij wordt verwezen naar het rapport van de Vergrijzingscommissie dat eveneens vandaag bekend raakte. Dat “erkende vandaag nog dat onze hervormingen in de arbeidsmarkt en pensioenen de vergrijzingskosten op kruissnelheid doen afnemen met 1,9 procent bbp ten opzichte van de vorige projectie. Dat is in België ongezien. Het toont dat wanneer we onze verantwoordelijkheid nemen en moed tonen, geleidelijk herstel mogelijk is”, luidt het.

De vorige staatssecretaris van Begroting, Alexia Bertrand (Open VLD), laakt dat huidige regering de slechtste begroting aflevert in 25 jaar, met uitzondering van het coronajaar 2020. “Dit is gewoonweg een blamage voor de regering-De Wever”, vindt het Kamerlid. “De grote beloftes staan in schril contrast met de realisaties. De pijnlijke realiteit is dat de schuld blijft stijgen en dat het begrotingstekort alsmaar groter wordt. Tijd voor de minister van begroting om wél wakker te liggen van de begroting. Intussen voert de regering taks na taks in op kap van de middenklasse en onze bedrijven.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content