MOBISTAR WORDT EEN MUURBLOEMPJE

Bruno Leijnse Redacteur bij Trends

De overname van Base laat Mobistar eenzaam en verlaten achter. Als de regulatoren geen duopolie willen hebben in België, moeten ze ingrijpen.

Begin deze week maakte Telenet bekend dat het een overnamebod doet op KPN-dochter Base. Daardoor verwerft het een mobiel netwerk, en ontstaat naast Belgacom een tweede grote speler die het volledige telecomgamma kan aanbieden.

Na het overnamebod van Telenet op Base ging het aandeel van uitdager Mobistar meteen 3 euro lager. Telenet ging meer dan 3 euro hoger. Daarmee is eigenlijk alles gezegd. Mobistar is de klos. Tegen eind 2017 ziet het Orange-filiaal de 894.500 Telenet-abonnees vertrekken die nu het Mobistar-netwerk gebruiken. Dat is bijna een vijfde van zijn normale Belgische simkaarten.

Volgens Bart Jooris, analist bij Bank Degroof, vertrekt daarmee 20 procent van Mobistars courante bedrijfskasstroom. Hij verlaagde zijn koersdoel meteen van 18,5 naar 12 euro. Ruben Devos van KBC Securities schat het verlies op 17 procent. Hij denkt dat Mobistar nog 15 euro waard is.

Bescherming van de concurrentie

Mobistar, voor 53 procent in handen van het Franse Orange, stuurde meteen een noodkreet uit. De deal zou de concurrentie bedreigen en slecht zijn voor de consument. Minister van Telecommunicatie Alexander De Croo wees er prompt op dat Base in het verleden “de marktwerking een sterke boost had gegeven”. Hij riep de Belgische en Europese mededingingsautoriteiten op om “te identificeren onder welke concurrentiebeschermende voorwaarden een mogelijke verkoop van Base aan Telenet kan worden goedgekeurd”. Eerste aandachtspunt was een “efficiënte toegang voor andere marktspelers tot de vaste en mobiele netwerken”, vond hij.

De Europese Commissie kan zeer vindingrijk zijn met voorwaarden voor een overname, als ze vindt dat de concurrentie in het geding komt. Het Spaanse Telefónica moest zich vorig jaar voor de overname van E-Plus in Duitsland engageren om 30 procent van zijn fusiecapaciteit opnieuw te verhuren aan virtuele operatoren tegen een vaste prijs voor het hele pakket, die geen rekening houdt met het gebruik. Die prijs stimuleert uitdagers om zo agressief mogelijk abonnees te werven, want ze hebben daardoor meer inkomsten voor dezelfde kostprijs. Dat zet druk op de prijzen.

Arm Mobistar

Met Telenet en Base in een innige omhelzing, staat Mobistar er de volgende jaren alleen voor. Telenet en Belgacom kunnen volop bundels van internet, tv, telefonie en mobiel slijten via hun eigen netwerken. Mobistar moet bij Telenet aankloppen om een vast aanbod te ontwikkelen en zo weerwerk te bieden.

Dat verloopt stroef. De tarieven die toezichthouders zestien maanden geleden voor de toegang tot de kabel hebben vastgelegd, vindt Mobistar onwerkbaar. Ergens in het derde kwartaal zal het BIPT nieuwe tarieven publiceren, waarna Mobistar hopelijk met een competitief tv- en internetaanbod kan komen. “De druk op de regulatoren en het BIPT zal groot zijn”, verwacht Ruben Devos van KBC Securities. “Mobistar wordt de enige uitdager in de Belgische markt.”

Rijk Telenet

Iedereen is het erover eens dat Telenet een uitstekende zaak doet met zijn overnameprijs van 1,325 miljard. Op het eerste gezicht is dat een relatief hoge 7,7 keer de bedrijfskasstroom van 2014. Maar Telenet denkt dat synergie en schaalvergroting — naar 4,2 miljoen abonnees — de werkelijke prijs op slechts vijf keer de gecorrigeerde bedrijfskasstroom kan terugbrengen.

BRUNO LEIJNSE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content