MIJN STELLA IS WAAR MIJN THUIS STOND

Leuven is al een paar jaar aan het nadenken over de verfraaiing van de Vaartstraat, waar de hoofdzetel van Interbrew is gevestigd. Woon- en werkzone overlappen er elkaar. En daar moet verandering in komen, vindt de stad.

De Leuvense Vaartstraat is al jaren de vaste stek van de nv Interbrew, het vroegere Stella Artois. De brouwer breidde stelselmatig uit. En op die manier kwam hij steeds dichter in de buurt van de woonzone.

“De situatie werd de jongste tijd problematisch,” vertelt Jan Coucke, woordvoerder van Interbrew. “Voor alle partijen trouwens. Voor de stad Leuven hebben onze activiteiten altijd al aanleiding gegeven tot discussie: enerzijds is de stad er trots op een bedrijf met dergelijke internationale uitstraling op haar grondgebied te huisvesten, ook omwille van de tewerkstellingsmogelijkheden; anderzijds zijn we in de woonzone terechtgekomen, wat onaanvaardbaar is.”

Bijgevolg gingen stad en brouwer op zoek naar een oplossing. Want niet alleen voor de omwonenden was de situatie netelig geworden, ook voor Interbrew werd het steeds moeilijker werken. De moderne productie-apparaten vragen immers een aangepaste en moderne locatie. Bovendien zitten de administratieve personeelsleden van Interbrew Belgium vandaag nog steeds verspreid over vijftien ‘bedrijfsgebouwen’, waaronder enkele ‘gewone’ woonhuizen. Een onhoudbare toestand, vooral op het gebied van praktische organisatie, interne communicatie en teamspirit. Interbrew besloot daarom ‘grote schoonmaak’ te houden, het nut van enkele gebouwen in vraag te stellen en op zoek te gaan naar een nieuwe locatie voor het groeperen van de administratieve diensten. Die locatie werd gevonden in een bestaand gebouw met een oppervlakte van 6000 vierkante meter aan de overkant van de vaart. Daar worden binnenkort de 270 administratieve krachten in ondergebracht. Interbrew kiest voor een huurcontract en heeft intussen een langetermijnovereenkomst afgesloten met de bouwpromotor.

“Een aantal van onze gebouwen zal ‘as such’ dus niet meer dienen; zo zijn we bijvoorbeeld begonnen met de afbraak van het dertig meter hoge en 4015 vierkante meter grote gebouw aan de Glasblazerijstraat en de Burchtstraat.” Een spectaculaire klus die in een zestal weken zal zijn geklaard. Voor de afbraak moet Interbrew 30 miljoen frank neertellen.

Of Interbrew per se in Leuven wil blijven? “Jawel,” bevestigt Coucke, “Hier liggen onze roots. Uit Leuven wegtrekken is gewoonweg ondenkbaar.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content