Migreren naar Windows 95. Een manjaar werk
Windows 95 is ontegensprekelijk
een sympatiek besturingssysteem, maar een overschakeling
erheen kost uw informaticadepartement zweet en tranen.
De Preview Windows 95 is uit. Niet de definitieve versie, let op, maar de definitieve Migration Planning Kit. U mag de versie op schijf houden (12 stuks), wij probeerden de cd-rom. Waarop, alsof het bijgedachte betrof, in kleinere letter staat aangegeven dat hij het langverwachte (en in feite pas in september te verwachten) besturingssysteem Windows 95 bevat. Zowaar.
Hoe ziet die nieuwkomer eruit ? Is hij de moeite na al de heisa ?
Eerste impressies : oogt leuk, bevat nog ruwe kanten, werkt soms niet helemaal zoals je mag verwachten. Deze “finale” beta-versie installeerde in elk geval beter dan de Beta 3, die we eerder onder ogen kregen en die weigerde onze harde schijf te kennen en later aankwam met de leugenachtige boodschap “himem. sys not found”.
BATEN.
Wat brengt Windows 95 de gebruiker bij in vergelijking met Windows 3.1 of 3.11 ?
Gebruiksgemak, claimt Microsoft, verwijzend naar de Total Cost of Ownership-studie van Gartner Group (zie Trends van 13 maart jl., blz. 88). Zelfs “als u enkel 16 bit Windows-toepassingen wil draaien”. Reden : lagere supportkosten. Een studie van Usability Sciences Corporation, ook al dankbaar gepromoot door Microsoft, stelt vast dat Windows 3.1-gebruikers na 20 minuten al bijna even snel werken met Windows 95 als met 3.1. Uitgebreide gebruikerstraining is overbodig, stelt dit onderzoek. Windows 95 bevat trouwens een computergesteund trainingsprogramma.
Nu zal u ons, na een paar dagen werk in Windows 95, inderdaad niet horen klagen over dat gebruiksgemak. Interessante verbeteringen zijn :
– De startknop en de takenbalk, die respektievelijk toelaten programma’s te lanceren en een overzicht van de werkzaamheden te behouden. (Als er meerdere toepassingen aktief zijn, kunnen startknop en takenbalk echter verdwijnen en dan moet u teruggrijpen naar de goede oude Alt+Tab uit Windows 3. x om tussen de vensters te wisselen.)
– Opmerkelijk sneller printen en installeren van printers. Plug and play (de faciliteit waardoor de computer zijn randapparaten herkent en er direkt mee kan werken). Na installatie van Windows 95 over onze bestaande Dos/Windows-opstelling konden we direkt aan de slag : u hoeft uw printer- en andere drivers niet opnieuw te installeren.
– Betere netwerking : via de ikoon network neighbourhood (sorry, de Preview-versie is in het Engels) kan u even gemakkelijk omgaan met files op andere computers op het netwerk als met uw eigen files.
– De Open met-faciliteit : bij het aanwijzen van een bestand waarvan Windows niet weet hoe het te hanteren, kan u een programma opgeven dat zulks wèl kan (vroeger kreeg u gewoon een foutmelding).
– De Recycle Bin ofte papiermand : maakt het aanzienlijk eenvoudiger om geschrapte bestanden terug op te vissen. Haal ze gewoon terug uit de mand.
– De Documents-ikoon op het startmenu : u vindt er de laatste 15 bestanden terug waarop u heeft gewerkt.
– Lange bestandsnamen (meer dan 8+3 tekens, zelfs spaties zijn toegelaten) : enkel praktisch bruikbaar als uw applikaties dat toelaten.
En voor wie het interesseert, zijn er de toemaatjes :
– Duidelijk performantere audio- en videokapaciteiten.
– The Microsoft Netwerk. Net aangekomen en nog lang niet zo funktioneel als CompuServe, maar allicht een blijver.
STRATEGIE.
Afgezien daarvan bestaat er nog veel onduidelijkheid over Windows 95. Het programma is de 32 bits-opvolger van Windows 3.1, dat nog een 16 bits-architektuur heeft. Maar Microsoft heeft al een ander 32 bits-besturingssysteem op de markt, Windows NT. Volgend jaar, weinige maanden na de publikatie van Windows 95, brengt Seattle zelfs een nieuwe versie daarvan uit met de gebruikersinterface van… Windows 95. Totnogtoe wordt Windows NT door Microsoft vooral geportretteerd als een besturingssysteem voor servers in een client-server-netwerkomgeving. Maar cynici suggereren dat Windows 95 nauwelijks meer is dan een opgeklopte 32 bits Windows for Workgroups, die enkel dient om Windows NT aantrekkelijker te maken. Want waar het om draait, zijn de toepassingen. En toepassingen voor Windows 95, zullen ook onder Windows NT werken (dat is tenminste de bedoeling). Windows NT zelf wordt intussen herschreven naar een objekt-georiënteerde versie, Cairo, die eind 1996 zou moeten verschijnen.
In die optiek is Windows 95 maar een tussenstapje. De vraag is wel of dit belang heeft. Microsoft doet met Windows 95 in elk geval een ernstige inspanning om het beheer van een bedrijfsnetwerk van Windows 95 computers eenvoudig en krachtig te houden.
KOSTEN.
Want dan is er de andere kant van de medaille. Microsoft windt er geen doekjes om. Migreren naar een ander operating system en dat is Windows 95 is één van die opdrachten die een informaticadirekteur maar liefst vermijdt. In zijn dokumentatie bij de Preview-versie, die naar 400.000 (betalende) klanten wordt gestuurd, zet Microsoft zelf uiteen hoe u zich dat in een grote onderneming moet voorstellen (zet u hier even bij neer) :
– U maakt een taakbeschrijving en stelt teams samen voor de algemene leiding, de planning, de installatie, de ondersteuning en de training bij de migratie.
– Planning- en direktieteam besteden onder elkaar zo’n 32 mandagen aan een kosten-batenanalyse en technische studie.
– De planning besteedt 30 mandagen aan selektie van personeel, inventaris van het computerpark, opzetten van een testlab en studie van het pakket (“indien noodzakelijk, stuur teamleden naar een Microsoft Authorized Technical Education Center”). Hier vallen de zware beslissingen : werkt u met Windows 95 vanaf de server voor kontroleerbaarheid, of vanaf de client computers voor snelheid ? Hoe konfigureert u de netwerkfaciliteiten ? Welk kommunikatieprotokol ? Enzovoort.
– Trek 14 mandagen uit voor testen, vergelijk met de oude installatie en zorg dat u daarheen nog terug kunt.
– Plan en budgetteer een pilootopstelling. Stel de server en de client op, schrijf en test (en dokumenteer) een script voor automatische installatie, leg de gebruikers in een memo uit wat hen boven het hoofd hangt, stel een supportplan op en organizeer trainingen. 36 mandagen.
– Voer het voorgaande uit met zo’n 15 tot 50 pilootgebruikers om het installatieproces te evalueren : 48 mandagen.
– Plan en budgetteer de echte introduktie. Herinner iedereen eraan dat hij zijn computer moet aanpassen aan de standaardkonfiguratie in het bedrijf. Kontroleer dat. Verspreid de nieuwe handleidingen. Konfigureer de help-bestanden in Windows 95. 32 mandagen.
– Maak de servers klaar voor D-Day. Go. Aantal mandagen voor training, eventuele upgraden van hardware, backup van de computers van de gebruikers : naar behoefte.
Alles samen dus 196 mandagen in Microsofts model, plus een aantal werkdagen dat zal variëren in funktie van de omvang van uw onderneming, de kennis van de gebruikers, enzovoort. En vergeet niet dat uw bedrijf ondertussen nog moet werken ook.
Dat is enkel de introduktiekost in werkuren. Niet meegerekend zijn de onvermijdelijke irritatie en het produktiviteitsverlies van de gebruikers, de aankoop van de licenties (verwachte richtprijs voor de “UK”-versie is 3000 frank, zonder BTW), de kosten van de upgrade van het computerpark…
Toch claimt Microsoft een payback-periode van amper 3 tot 6 maand.
BUGS.
Maar niet alleen u, ook de ploeg van Microsoft-topman Bill Gates heeft nog veel werk voor de boeg. De Windows 95-forums bulken van problemen en probleempjes. Op onze eigen pc, bijvoorbeeld, detecteerde het programma de tape drive niet (een bekend probleem als de tape drive een poort met een ander apparaat deelt). Het avonturenspelletje Wallobee Jack van Novell het ene testobjekt is al even goed als het andere bleek onder Windows 95 ook zeer moeilijk samen te leven met de proprietary Dos-tekstverwerker van onze uitgever.
Voor stand-alone-gebruikers misschien het volgende advies :
– Werkt u enkel met Dos-programma’s, maak u geen zorgen, blijf bij Dos.
– Heeft u een gemengde Dos-Windows omgeving : Windows 95 vervangt Dos én Windows. Opstarten vanuit Dos is er niet meer bij. Persoonlijk heb ik het gevoel dat bijvoorbeeld het formateren van grote bestanden met (Dos) WordPerfect 5.1 véél sneller gaat onder Dos dan onder Windows 95, maar een echte proefopstelling hebben we niet ter redaktie.
– Wil u multimediafaciliteiten : Windows 95 (of OS/2 !) is voor u.
Maar in feite is het toch altijd wachten, niet enkel op Windows 95, maar vooral op de toepassingen die speciaal voor Windows 95 zijn geschreven. “Eén maand na het uitbrengen van Windows 95 zal Microsoft specifieke Windows 95-versies van zijn belangrijkste applikaties publiceren, ” verzekert product manager Erik Stuyven van Microsoft.
BRUNO LEIJNSE
ERIK STUYVEN (WINDOWS 95 PRODUCT MANAGER) “Microsoft zal klaarstaan met typische Windows 95-toepassingen. “
WINDOWS 95 Betere multimediakapaciteiten, zeer elegante gebruikersinterface.
BILL GATES (MICROSOFT) Windows 95 garandeert kompatibiliteit met de bestaande softwarebasis.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier