Microsoft: geld maakt krom wat recht is
Het lijkt op een plotwending uit Dallas, maar het is geen fictie. Bo Vesterdorp, de Deense rechter die het beroep van Microsoft voor het Europees gerechtshof van eerste aanleg voorzit, noemde de terugtrekking van Novell en de Computer and Communications Industry Association ( CCIA) uit het lopende antitrustzaak tegen Microsoft een voorval zonder precedent.
Op zich verandert die terugtrekking niets aan de procedure – de getuigenissen blijven en de Europese Commissie heeft geen klacht nodig voor een antitrustactie – maar in de toekomst zal de Commissie het zonder een stuk kostbare insiderinformatie moeten stellen.
Hoe verbluffend de omslag bij de CCIA wel is, blijkt uit enkele acties die de belangenorganisatie in het verleden ondernam. In de Amerikaanse antitrustzaak tegen Microsoft was het de CCIA die Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz engageerde om de economische gevolgen van Microsofts monopolie voor de rechtbank te analyseren. En na de veroordeling van Microsoft door de Europese Commissie op 24 maart, was het de CCIA die een open brief aan de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell schreef, om hem te vragen om vooral niet tussenbeide te komen. “Vele Amerikaanse technologische bedrijven én de consument zullen wel varen bij de recente beslissing van de Europese Commissie,” heette het. Nog op 1 oktober noemde de CCIA, in een commentaar op Microsofts positie in de antitrustzaak, de idee dat “de monopoliebelangen van Microsoft en de belangen van de mensheid parallel lopen, absurd”.
Maar diezelfde organisatie betaalt nu dus volgens de Financial Times van 24 november haar topman persoonlijk 9,75 miljoen dollar in het kader van de minnelijke schikking met Microsoft.
Volgens de Financial Times, die zich op inzage in confidentiële documenten beroept, betaalde Microsoft in totaal 19,75 miljoen dollar aan de CCIA. De CCIA zelf zou haar topman vervolgens op diverse manieren 9,75 miljoen dollar uitkeren. De hele wereldpers heeft het bericht intussen overgenomen, maar maandag zei CCIA-perswoordvoerder Gregory Minchak ons dat CCIA niet had gereageerd op het bericht en dat hij verwachtte dat de CCIA dat ook niet zou doen.
Bij het afsluiten van de deal, op 8 november, heette het dat “specifieke financiële bepalingen vertrouwelijk waren”. Wel zei het communiqué dat Microsoft de CCIA zou vergoeden voor “bepaalde juridische uitgaven die ze had gedaan, soms over het jongste decennium”. Microsoft zou voorts “substantiële institutionele steun” leveren voor “nieuwe initiatieven waarin de CCIA een leiderschapsrol zou nemen”.
Microsoft wordt ook lid van de CCIA. De CCIA had onder meer Sun Microsystems, Oracle en Yahoo! in zijn bestuur. Nokia nam onmiddellijk ontslag uit de organisatie nadat de deal met Microsoft bekend raakte.
Microsoft heeft nu ongeveer 3 miljard dollar betaald in minnelijke schikkingen met Sun Microsystems, AOL Time Warner en Novell. Alleen Real Networks blijft nog als tegenstander over. De vraag die blijft hangen, is: als zelfs de meest overtuigde tegenstanders van Microsoft met geld gepaaid kunnen worden, wat dan met de vrienden?
Bo Vesterdorp doet tussen 18 en 20 december uitspraak over de vraag of de straf die Microsoft op 24 maart kreeg – onder meer 497 miljoen euro boete en de verplichting om een Windows-versie zonder Windows Media Player op de markt te brengen – moet worden uitgevoerd of opgeschort in afwachting van een definitieve juridische uitspraak, die ongetwijfeld jaren op zich zal laten wachten.
Bruno Leijnse
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier