Met investeringen in Alan en Mistral gaat Belfius vol voor Franse artificiële intelligentie

Stockfoto: Getty
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Nadat de bank eerder deelnam aan een kapitaalverhoging bij Mistral, pompt Belfius nu ook geld in de Franse fintech Alan. Tegelijk komt er een operationele samenwerking op gang. Belfius gaat de gezondheidsverzekeringen van Alan in België commercialiseren, en Mistral zal een nieuwe chatbot voor de bank ontwikkelen.

Belfius trekt voluit de kaart van artificiële intelligentie (AI) en kijkt daarbij vooral in de richting van onze zuiderburen. De bank pompt flink wat geld in de Franse techbedrijven Mistral en Alan. Beide zijn volgens Belfius Europese leiders in AI.

De digitale verzekeraar Alan haalde zopas nog eens 173 miljoen euro vers kapitaal op, en het gros van die som is afkomstig van Belfius. Het gaat om de grootste investering sinds Belfius door de Belgische overheid gered werd uit het puin van Dexia. De kapitaalverhoging waardeert Alan op 4 miljard euro. Nochtans maakte het bedrijf vorig jaar 59 miljoen euro verlies op een omzet van 350 miljoen euro . De bekendste aandeelhouders van Alan zijn het Singaporese overheidsfonds Temasek en de Franse techinvesteerder Xavier Niel.

Op naar 100.000 klanten in België

Alan is gespecialiseerd in gezondheids- en zorgverzekeringen, met een focus op preventie en gespecialiseerde begeleiding (zoals coaching en teleconsultaties). Het bedrijf biedt zijn diensten aan via een app en maakt daarbij gebruik van geavanceerde AI-tools. Belfius gaat dat product in België aan ondernemingen en collectiviteiten aanbieden. Het zal geleidelijk de plaats van de bestaande polissen innemen.

Alan is vooral in Frankrijk een succes, maar het is al sinds 2020 actief op de Belgische markt. Via een aantal grote bedrijfsklanten bedient de assurtech momenteel 40.000 mensen in ons land. Via het partnerschap met Belfius hoopt de onderneming snel te groeien. Er wordt gemikt op 100.000 Belgische klanten in 2025.

Nieuwe chatbot: ‘Hey Belfius’

Eerder dit jaar investeerde Belfius ook al in het Franse bedrijf Mistral. Dat resulteert nu in een operationele samenwerking. Mistral zal, dankzij het gebruik van AI-tools, een nieuwe en geavanceerde chatbot voor Belfius ontwikkelen. De nieuwe virtuele assistent zal de roepnaam ‘Hey, Belfius’ krijgen.

De nieuwe chatbot moet de app van Belfius beter en intuïtiever maken, aldus Marc Raisière, de CEO van Belfius: “Er zal meer mogelijk zijn dan eenvoudige transacties afhandelen. De chatbot zal echte conversaties kunnen voeren en interacties vergemakkelijken.”

De Belgische bank kondigde ten slotte ook de oprichting van het Belfius AI Lab aan. Ook dat gebeurt in samenwerking met Mistral. Die entiteit van een vijftigtal medewerkers zal zich uitsluitend bezighouden met de ontwikkeling van AI-tools binnen de bank, met het oog op het efficiënter maken van de interne processen. Op termijn zouden die diensten ook kunnen worden aangeboden aan bedrijven. Daarmee lijkt Belfius KBC achterna te gaan dat zijn intern ontwikkelde AI-tools aan derden aanbiedt via het bedrijf Discai.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content