MET DERTIEN AAN TAFEL

Overzicht.

Sinds in 1995 de wet op de vastgoedbevaks werd aangenomen, is het Belgische landschap behoorlijk gestoffeerd. Er zijn nu dertien maatschappijen, met een gezamenlijk actief van ongeveer 120 miljard frank. Een kort overzicht.

Na de overname van de portefeuille van Axa Royale Belge, heeft Cofinimmo ( www.cofinimmo.com, zie ook blz. 78) een flinke voorsprong genomen op zijn concurrenten. Deze vermogensmaatschappij bezit nu een portefeuille van ongeveer 750.000 m², geschat op 65 miljard frank. Daardoor maakt ze deel uit van de Europese topdrie van de beursgenoteerde vastgoedmaatschappijen, net na Drott (Zweden) en Unibail (Frankrijk). Cofinimmo concentreert zich op de kantorenmarkt in Brussel en Antwerpen.

Met een vermogen van naar schatting 1 20 miljard frank is Befimmo, de oudste Belgische vastgoedbevak, de nummer twee op de markt. Het vermogen van 300.000 m² bestaat vooral in kantoren in Brussel en omgeving. De maatschappij werd in 1995 gesticht binnen de vastgoedgroep Bernheim-Comofi, en is sindsdien in omvang verdubbeld, onder meer dankzij de overname van de portefeuille van Prifast en van het World Trade Center.

Wereldhave Belgium ( www.wereldhavebelgium.com) werd in 1998 een vastgoedbevak. Het omvat het volledige patrimonium van Wereldhave Belgium, met onder meer verscheidende winkelcentra en diverse kantoorgebouwen. Onlangs werd de Jozef II-toren (eindelijk) verhuurd aan de Europese Unie. Wereldhave, met activa van naar schatting 11,6 miljard frank, ontwikkelt momenteel in Vilvoorde het Business Media Park en in Antwerpen het project De Veldekens (40.000 m² kantoren).

Ook Cibix ( www.cibix.be), gesticht door Immobel, specialiseert zich volledig in kantoren, maar dan uitsluitend in het centrum van Brussel. De portefeuille wordt op 8,8 miljard frank geraamd en omvat onder meer het Triomphe-gebouw dat Levi’s in Elsene huurt. Vorig jaar heeft Cibix in een sale and lease back-operatie het gebouw van Shell gekocht.

Leasinvest Real Estate ( www.leaseinvest.be) is sinds juli jongstleden op de Brusselse beurs genoteerd. Deze telg van Leaseinvest concentreert zich op zakenparken in de driehoek Brussel-Antwerpen-Gent. Leasinvest Real Estate onderhandelt momenteel over de aankoop van een kantorenpark in de Antwerpse periferie (met een waarde van circa 600 miljoen frank). Als de operatie doorgaat, zou deze vastgoedbevak de drempel van de 800 miljoen frank activa naderen.

Intervest blijft de jongste vastgoedbevak. Het verscheen in december van vorig jaar op de beurs en specialiseert zich in winkels in de periferie en het stadscentrum. Sinds het begin van het jaar heeft het voor bijna een half miljard frank gebouwen gekocht – onder andere het vastgoed van de keten in elektrische toestellen Horn ( So Watt). Intervest is een filiaal van Immocorp en VastNed Retail, twee vastgoedbeleggers die op de beurs genoteerd zijn en deel uitmaken van de Nederlandse groep VastNed.

Warehousing & Distribution De Pauw ( WDP), de enige vastgoedbevak die in het buitenland investeert, bezit reeds magazijnen in de streek van Milaan en in de Tsjechische Republiek (13,4% van het actief, op een totaal van 6,5 miljard frank). Het belegt ook in semi-industriële eigendommen in België.

Siref ( www.siref.be), de tweede vennootschap die in semi-industriële eigendommen investeert, is op de markt gebracht door de Vlaamse ontwikkelaar Verelst. Het vermogen (4 miljard frank) omvat een twintigtal gebouwen op de as Brussel-Antwerpen.

Retail Estates (28 miljoen frank) belegt vooral in winkels en baanwinkels. Het werd in maart 1998 gelanceerd door de holding Mitiska ( Brantano, AS Adventure enzovoort) en is genoteerd op de Brusselse beurs.

PeriFund (28 miljoen frank) omvat twee kantorencomplexen in de Brusselse rand: AirwayPark en Atlas Park. Slough Netherlands bezit 8,44% van Perifund.

Warehouses Estates Belgium ( WEB) concentreert zich op de noordelijke voorsteden van Charleroi en maakt deel uit van de groep Wagner. De portefeuille wordt op 24 miljoen frank geschat.

Home Invest (16 miljoen frank) is enig in zijn categorie, die van het residentiële vastgoed: rusthuizen en appartementsgebouwen, voornamelijk in de hoofdstad. Het dividend is volledig vrijgesteld.

Serviceflats Invest heeft een vrij ongewoon statuut. Het werd in 1995 door het Vlaams Gewest op de markt gebracht en financiert onder meer woningen in het noorden van het land.

1 De schattingen van de portefeuilles van de vastgoedbevaks gelden voor het einde van het eerste trimester van 2000.

Bron: The Belgian SICAFI’s, Fortis Bank, april 2000.

Véronique Pirson

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content