Met de schaar in de hand door het hele land
België telt zo’n 35.000 kapsalons en toch bouwt de Limburgse familie Reuten nog in snel tempo een nieuw, Vlaams franchisenetwerk uit: VisAVersA. Een eigen academie voor aankomend talent is het toetje op de taart. Eind vorige maand ging salon nummer 18 open in Genk.
In het kapsalon van VisAVersA zitten enkele dames in een loungeachtig sfeertje geduldig hun beurt af te wachten bij een gezellige kop koffie. Enkele flatscreentelevisies zorgen voor bijkomende verstrooiing. Vader Ronny Reuten laat de deur breed openzwaaien en lucht meteen zijn hart: “Als ze hier van de fiscus komen, zie ik die mensen denken: dit kan niet. Maar het kan dus wél en nog eerlijk verdiend ook.”
Zonder businessplan gestart
Ooit werd Ronny Reuten gelauwerd met een wereldbeker en een Europabeker wegens zijn voortreffelijke vingers voor haarsnit. Dat is alweer een hele tijd geleden, want sinds 1997 heeft hij andere besognes: samen met zijn zoon Robby heeft de familie Reuten – in Limburg en Vlaams-Brabant en straks ook in Antwerpen – het ene kapsalon na het andere geopend en er een volwaardige keten van gemaakt: VisAVersA.
“Toen we eraan begonnen, hadden we nochtans geen echt businessplan gemaakt,” zegt Robby Reuten. “Het is allemaal spontaan gegroeid, we voelden met de natte vinger aan dat het kon. Nu staat er een uniform concept, met onder meer eenzelfde roepnaam, dezelfde prijzen, dezelfde openingsuren en eenzelfde inrichting en aanpak.”
Op 1 januari 2006 werd het VisAVersA-concept juridisch vergrendeld binnen de houdstermaatschappij Freaks Hairgroup, waaronder twintig vennootschappen ressorteren. De omzet per kapsalon wordt in grote lijnen begroot op zo’n 14.000 euro per maand, en wordt berekend op basis van zo’n 400 à 600 klanten per maand. Op groepsniveau bracht 2006 een omzet van 140.750 euro en een winst van 62.098 euro gedurende de eerste zes maanden. Zo’n 10.000 klanten doen op jaarbasis een van de inmiddels achttien salons aan. Mits extrapolatie zou de jaaromzet zo’n 300.000 euro moeten bedragen, de winst 125.000 euro. Het systeem is gebaseerd op een vaste franchisebijdrage van elk kapsalon aan de holding Freaks Hairgroup.
De VisAVersA-kapperszaken zijn er voor man en vrouw en voor jong en oud. “Al onze mensen werden via onze eigen Hairfreak Academy in Hasselt opgeleid tot het best denkbare niveau,” zegt Robby Reuten. “Ik kan je verzekeren dat mijn vader, die de vormingscursussen in goede banen leidt, de lat hoog legt. Haarknippen is voor hem meer dan kwalitatief de schaar en de kam hanteren. Leerlingen moeten ook overweg kunnen met adviesverlening en pc-simulaties. In onze twee recentste salons (Diest en Aarschot) hebben we zelfs aparte adviestafels voorzien om klanten te begeleiden. Meer dan break-even draait de Academy ( nvdr – die mee wordt geleid door Robby’s zus Iris) niet, maar we vinden het nog altijd het toetje op ons businessmodel. Er wordt veel over vorming en opleiding gesproken, wij doen er ook effectief iets aan.”
De betere locaties op de hoek
De VisAVersA-salons hebben vooral in Limburg een plaats verworven in het straatbeeld. Vlaams-Brabant en de provincie Antwerpen (Mol, Balen) zijn het volgende doelwit. Op de payroll staan inmiddels een honderdtal namen. Het logo verwerft gaandeweg bekendheid, ook al omdat gekozen wordt voor de betere locaties op hoekpanden in de stadskern. Voorlopig gebeurt dat overwegend via huurcontracten.
“De banken raden ons aan om meer panden te kopen,” zegt Robby Reuten. “Maar daartoe hebben we de financiële middelen niet. Bovendien ligt onze focus nu elders. We zouden gerust tien salons meer kunnen openen, maar doen dat bewust niet. Als we te snel gaan, verliezen we gegarandeerd de controle over de groei. Dat willen we niet. Vergeet niet dat elke opstart in de praktijk betekent dat er een heleboel kosten moeten worden afgeschreven. Per nieuw salon mag je rekenen op een basisinvestering van 75.000 tot 100.000 euro. In de opstartfase duurde het tot tien jaar voor we per salon van een behoorlijke rentabiliteit konden spreken. Nu hebben we de formule gevonden die ons toelaat om binnen de vijf jaar rendabel te zijn.”
Karel Cambien
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier