Met de groeten van Philips

David Desmet Farmaceutisch communicatie- en PR-adviseur

Niet alleen Willemen, maar ook kunststofverwerker Lemahieu uit het WestûVlaamse Beernem start medio november met een productievestiging in Polen. Elektronicagigant Philips helpt een handje.

Vandaag bestaat de productie van het bedrijf hoofdzakelijk uit de verwerking van polystyreen (piepschuim, zeg maar) tot technische en voedingsverpakkingen. De rest zijn kunststofproducten voor de bouw- en automobielsector. U kent ze wel, de piepschuimbakken waar vis in wordt getransporteerd. Of als u een tv koopt, mag u eerst een reeks omhulsels uit diezelfde materie uitpakken voor u bij het eigenlijke toestel raakt. Voilà, dat is het domein van de familie Lemahieu.

De productie is vrij arbeidsintensief, met relatief grote investeringen _ zeker op het vlak van machines en opslagruimte. “Voor we een groot order kunnen opstarten, wordt er meestal een prototype klaargemaakt,” legt Lemahieu uit. “De klant werkt bijna altijd met precieze afmetingen, zodat er in een eerste fase vrij veel arbeid bij komt kijken. Het is een combinatie van hand- en freeswerk.”

Vaak komen er nog speciale toepassingen om de hoek kijken, zoals vlamvertragende eigenschappen. Eens het prototype werd goedgekeurd, kan men beginnen met de eigenlijke productie. Vijftig machines produceren 2000 ton EPS (expandeerbaar polystyreen) per jaar. Dat vergt een opslagruimte van 15.000 vierkante meter, en was in 2000 goed voor een omzet van 8,6 miljoen euro (350 miljoen frank), met een veertigtal werknemers. De exportactieradius van Lemahieu ligt in een straal van 100 kilometer rond het bedrijf. “Wegens de omvang van het product en de bijbehorende transportkosten zijn grotere afstanden niet meer rendabel,” weet Lemahieu. Het orderboekje is goed gevuld met klanten als Pieters Groep, Daikin, Delhaize, Volvo en Philips.

Televisieverpakkingen

Het is op vraag van die laatste dat halfweg november een productievestiging in Kwiziym, bij Gdansk in Polen, wordt opgestart. “Wij zijn al sinds het begin van de jaren zeventig leverancier bij Philips, voornamelijk voor televisieverpakkingen. We kregen vorig jaar het unieke voorstel om op hun terrein in Polen een autonome productie op te starten,” aldus Lemahieu. In een eerste fase zal de vestiging uitsluitend aan Philips leveren. Daarvoor werden zelfs speciale toegangswegen aangelegd die rechtstreeks verbonden zijn met de productiehallen van de elektronicareus. Een twintigtal werknemers kan er aan de slag. Op termijn wil het bedrijf ook de plaatselijke markt proberen te bewerken. Daartoe werd al de nodige reserve in de capaciteit ingebouwd. Alles samen toch een investering van rond de 2,5 miljoen euro (100 miljoen frank). “Door de verzekerde afname van Philips hebben we een bij voorbaat geslaagde opstart, en kunnen we op termijn verder in die locatie investeren.”

Dat Philips zijn Belgische toeleverancier liever meeneemt dan op de plaatselijke markt een leverancier te zoeken, dankt Hans Lemahieu aan de jarenlange samenwerking. “We kunnen door onze structuur snel op vragen reageren. Een lage kostenstructuur en flexibiliteit zijn wellicht bepalend geweest.”

De chemische sector, waartoe kunststofverwerking behoort, heeft geen al te beste milieureputatie. Heeft dat de keuze voor Polen mee bepaald? Hans Lemahieu pleit zijn bedrijf vrij. “Wij zijn verwerkers, de basisgrondstof komt al aangemaakt bij ons aan. Lemahieu recycleert trouwens de eindproducten. Ze worden vermalen en de korrels worden na enkele bewerkingen opnieuw verwerkt, samen met de andere basisgrondstof. De impact op het milieu is bij verwerking nagenoeg onbestaand.”

Lieven Desmet

Philips neemt de West-Vlaamse piepschuimfabrikant mee naar Polen om daar een autonome productie op te starten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content