Met de banksector mee onderuit
Het voorspelt meestal weinig goeds als een bedrijf een week eerder dan gepland met voorlopige kwartaalcijfers komt. Dat was ook het geval met de Belgisch-Amerikaanse beveiligingsgroep Vasco Data Security. Na een eerder tegenvallende eerste jaarhelft in vergelijking met vorig jaar werden nu de omzet- en winstprognoses voor het volledige boekjaar 2016 verlaagd.
Drie maanden geleden ging Vasco nog uit van een omzet tussen 205 en 215 miljoen dollar. Die omzetvork werd nu verlaagd naar 185 tot 195 miljoen dollar. Vorig boekjaar realiseerde de groep nog een recordomzet van 241,2 miljoen dollar. De omzetdaling is op zich geen nieuws, want die was al langer aan de markt getelefoneerd. Na de eerste jaarhelft klokte de omzet af op 101,1 miljoen dollar, 21 procent minder dan vorig jaar. 2015 was wel een uitzonderlijk goed jaar dankzij een groot contract van Rabobank. Het ging over een grote hardwarebestelling die dit jaar geen vervolg kreeg. Analisten en investeerders hadden gehoopt op een betere tweede jaarhelft, maar de omzetwaarschuwing heeft die hoop de kop ingedrukt. Vasco kwam voor het lopende kwartaal op een omzet van 43,6 miljoen dollar, tegenover een consensusverwachting van 51 miljoen dollar.
Het management verklaart de minder goede gang van zaken door de langere verkoopcycli in Europa. Dat de banksector in zwaar weer zit, was al langer bekend. Maar dat heeft blijkbaar ook een impact op de uitgaven voor beveiliging. Dat is een tegenvaller voor Vasco, waar de financiële sector instaat voor 80 procent van de groepsomzet. De beveiligingsgroep heeft naar eigen zeggen meer dan de helft van de grootste 100 banken als klant. Vasco houdt het erop dat de orders alleen maar werden uitgesteld, niet afgesteld. Dat zal de komende kwartalen moeten blijken. Een andere tegenvaller komt van de winstgevendheid. De operationele uitgaven stegen in de eerste jaarhelft met 49 procent op jaarbasis, naar 66 miljoen euro. Gekoppeld aan een lagere omzet zorgde dat voor een forse daling van de marges.
Vasco investeerde meer in verkoop, marketing en onderzoek en heeft ook extra personeel aangeworven. Daarnaast werden nieuwe datacenters opgericht in Europa en Australië. De operationele winst daalde in de eerste jaarhelft met 80 procent naar 6,5 miljoen euro. Dat komt overeen met een marge van 6 procent, tegenover nog 24 procent een jaar eerder. Het management wou dan ook de eerdere prognose van 10 tot 12 procent voor het volledige boekjaar niet langer herhalen. Zonder rekening te houden met de afschrijving van goodwill en de toekenning van aandelenopties oogden de cijfers iets minder dramatisch. Op die basis daalde de operationele winst met 63 procent naar 11,7 miljoen dollar. Een nieuwe margedoelstelling voor 2016 werd niet gegeven.
Toch moet de situatie bij Vasco niet worden gedramatiseerd. Het bedrijf is al 54 opeenvolgende kwartalen winstgevend. Daar komt er nog minstens een bij, want voor de drie maanden tot eind september wordt opnieuw een bescheiden nettowinst vooropgesteld.
Conclusie
Vasco is al langer een veelbelovend bedrijf maar het potentieel is er om uiteenlopende redenen nog niet echt uitgekomen. De afhankelijkheid van de financiële sector is nog erg groot en de beveiliging van applicaties, die hogere marges genereert, is nog onvoldoende uitgebouwd. Met een nettocashpositie van 135,9 miljoen dollar (3,4 dollar per aandeel) is Vasco financieel wel kerngezond.
Advies: houden/afwachten
Risico: gemiddeld
Rating: 2B
Al verschenen op insidebeleggen.be op 28 oktober
VASCO IS AL 54 OPEENVOLGENDE KWARTALEN WINSTGEVEND.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier