Megafusie in beton
Lafarge en Holcim maakten dit voorjaar bekend dat ze willen fuseren. De premie na de aankondiging is weer helemaal verdwenen. Een nieuwe koopkans.
De fusie tussen Lafarge en Holcim — de nummers één en twee in de cementsector — vordert. LafargeHolcim, de naam van de toekomstige groep, maakte tijdens de zomermaanden gedetailleerde desinvesteringsplannen bekend. Het heeft ook de goedkeuringsprocedure bij de mededingingsautoriteiten ingeleid. De activa die de groep in de etalage plaatst, vertegenwoordigden ongeveer 15 procent van de omzet van vorig jaar.
Op basis van de proformacijfers van 2013 verwacht LafargeHolcim dat de bedrijfskasstroommarge (ebitda-marge) na drie jaar verbetert van 20,2 tot 24,4 procent door 1 miljard euro aan synergie tussen beide bedrijven. De nettoschuldpositie zou verlagen tot 2 keer de ebitda, tegenover 3,3 keer voor Lafarge eind 2013. De verhoogde kredietwaardigheid tot investmentgradeniveau zal de intrestlasten op termijn terugdringen met 200 miljoen euro.
Bovendien rekent de fusiegroep op 200 miljoen euro aan efficiëntiebesparingen voor investeringen. LafargeHolcim wil de goedkeuring voor de fusie rond hebben in de eerste helft van 2015. Het verwacht dat het ongeveer 60 procent van zijn omzet in de opkomende landen realiseert. Operationeel boekte Lafarge in de eerste negen maanden een stijging van de ebitda-marge met 20 basispunten tot 21,2 procent. Het bedrijf komt van ver. De slecht getimede overname van het Egyptische Orascom Cementin december 2007 zadelde de groep op met een forse schuldenlast. Ze verloor haar status van investment grade naar rommelobligatie (‘speculative grade‘). Lafarge werkt daarom al enkele jaren aan de afbouw van die omvangrijke schuldenlast door lagere investeringen, een dubbele halvering van het dividend (van 2 naar 1 euro), een kostenbesparingsprogramma van 1,3 miljard euro tegen eind 2015 (400 miljoen euro voor dit jaar) en vooral de verkoop van activa.
Door al die maatregelen daalde de netto financiële schuld van afgerond 14 miljard euro eind 2010 naar 10,3 miljard euro eind september. Die 10,3 miljard euro netto financiële schuld staat ten opzichte van een gerealiseerde omzet van 9,6 miljard euro en een bedrijfskasstroom (ebitda) van 2,1 miljard euro in de eerste drie kwartalen van 2014.
Door de goedkope waardering — 1 keer de boekwaarde en 9 keer de verwachte verhouding tussen de ondernemingswaarde (ev) en de bedrijfskasstroom (ebitda) — en door de goede langetermijnvooruitzichten is het aandeel weer koopwaardig.
DANNY REWEGHS
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier