Meer focus, meer winst
Siemens in Huizingen is een van de toppers in Vlaams-Brabant in toegevoegde waarde. Het gros van de bijna 1600 werknemers werkt in verkoop en diensten. De laatste productievestiging is in Huizingen, met 200 werknemers.
” De grootste structurele herschikking sinds 1989″, noemt Siemens-CEO Joe Kaeser zijn ‘Vision 2020’ voor de omvorming van Siemens. De groep wierf vorig jaar meer dan 33.000 nieuwe werknemers aan. Tegelijk doekte hij zijn sectorstructuur op en reduceerde zijn zestien divisies tot negen, plus gezondheidszorg, nu een ‘bedrijf in het bedrijf’, ook in België. Siemens wil groei, focus, minder bureaucratie en meer contact met klanten.
Na de vorige desinvesteringen — gsm’s, telecom, systeemintegratie, computers — verkocht Siemens vorig jaar ook zijn 50 procent in huishoudapparatenbouwer BSH Hausgeräte aan Bosch. Metaaltechnologie ging naar een joint venture met Mitsubishi Heavy Industries. Siemens blijft een gigant met 357.000 werknemers, maar mikt op potentiële groeisectoren in elektrificatie, automatisering en digitalisering. Denk aan gedecentraliseerde elektriciteitsproductie en smart grids, kapitaalgoederen en diensten voor de olie- en gasindustrie, automatisering en digitalisering van fabrieken, en gezondheidszorg.
De omzet van de groep groeide vorig jaar 1 procent tot 71,9 miljard euro. De nettowinst steeg 25 procent tot 5,5 miljard. Dat was een comeback sinds 2011-2013, maar nog altijd slechter dan concurrenten ABB en General Electric. Voor dit boekjaar verwacht Siemens opnieuw een vlakke omzet met een aanzienlijk hoger nettoresultaat, ondanks de instortende investeringen in energiewinning, waar Kaeser vorig jaar een recordbedrag neertelde voor het Amerikaanse Dresser-Rand, net voor de val van de olieprijs.
Winst stijgt
Kaeser wil nu 1 miljard euro besparen en 7800 jobs schrappen, maar tegelijk meer investeren in O&O en verkoop. Volgens de Belgische directie en de werknemersvertegenwoordiging is het nog onduidelijk of er ook in België banen sneuvelen. Siemens België en Luxemburg boekte vorig boekjaar een vlakke 1,1 miljard euro omzet bij een 5,8 procent lager orderboekje. De Belgische nv verhoogde wel zijn bedrijfswinst met 13 procent tot bijna 70 miljoen euro.
Medische scanners en labo’s zijn nu 33 procent van de omzet, industriële automatisering en aandrijving 22 procent en treinen en verkeerssturing 21 procent. De rest is energiegeneratie en -beheer en technologie voor gebouwen. Referenties zijn het nieuwe controlesysteem van Infrabel, de energiedistributie bij Lanxess en Total Raffinaderij Antwerpen, het gebouwenbeheer van de campus Gasthuisberg en de levering van de eerste privé-MRI-scanner aan een ziekenhuis in Congo. Dit jaar loopt Siemens in de kijker met elf tot zeventien nieuwe D3-windturbines op de Linkerscheldeoever.
Het productiecentrum in Huizingen maakt met tweehonderd werknemers elektrische schakelkasten voor OEM-klanten en energiebeheerprojecten in het buitenland. Huizingen bouwt ook stuurkasten en schakelkasten voor de 200 niet onbesproken Desiro-treinstellen.
Siemens België is ook verantwoordelijk voor de elektromechanische installatie, de energievoorziening en de sturing van de pompstations voor het grootste drinkwaterproject in Algerije, volgens Siemens.
België is na de jongste reorganisatie een van de dertig leidende landen met verantwoordelijkheid voor Luxemburg, Tunesië, Algerije, Marokko en 23 West- en Midden-Afrikaanse landen.
Bruno Leijnse
Siemens wil groei, focus, minder bureaucratie en meer contact met klanten.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier