MeDirect komt in handen van Tsjechische Banka Creditas

Medirect wil klanten lokken met hoge spaarrente van het land
Patrick Claerhout
Patrick Claerhout redacteur bij Trends

Banka Creditas uit Tsjechië doet een overnamebod op de Maltese MDB Group, de holding boven de Belgische onlinebank MeDirect. Er is ook sprake van een inbreng van vers kapitaal in MDB Group of haar dochterbedrijven.

Enkele maanden geleden kondigde de Maltese moedermaatschappij van MeDirect aan dat ze exclusieve overnamegesprekken voerde met Banka Creditas. Die gesprekken hebben nu geresulteerd in een bindend overnamebod. De overname is volgens een kennisgeving van MeDirect Bank in Malta onderhevig aan bepaalde voorwaarden en de goedkeuring van de regelgevende autoriteiten.

Banka Creditas is een Tsjechische financiële instelling, die deel uitmaakt van de Creditas Group. Die heeft belangen in financiële dienstverlening, vastgoed en energie. De groep is opgericht door en eigendom van de Tsjechische miljardair Pavel Hubáček. Hij wordt beschouwd als een van de rijkste 25 mensen van Tsjechië. Banka Creditas zou meer dan 250.000 klanten tellen in Tsjechië. Ze vertegenwoordigt 200 miljard Tsjechische kroon (8 miljard euro) aan activa.

MeDirect telt 110.000 klanten in ons land

De Maltese MDB Group was sinds 2009 in handen van de Britse investeringsgroep AnaCap. Die was al een tijdje op zoek naar een overnemer. Onder MDB Group zitten een bank in Malta maar vooral de Belgische onlinebank MeDirect. Die is goed voor 80 procent van de bankactiviteiten.

MeDirect heeft naar eigen zeggen bijna 110.000 klanten in ons land. Het toevertrouwde vermogen bedroeg eind vorig jaar 3,4 miljard euro. De bank profileert zich als een uitdager voor de klassieke banken, met een focus op spaar- en beleggingsproducten. MeDirect is een bank naar Belgisch recht, die onder toezicht staat van zowel de NBB, de FSMA als de ECB.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content