Mechelse barok

Bijna tien jaar geleden zette Folliez de juiste toon voor elegant en ontspannen tafelen.

Danny Vanderschueren gaat jijend en jouend van tafel tot tafel en geeft met bezieling uitleg over gerechten en wijnen. Hij is eigenlijk industrieel ingenieur scheikunde, maar kwam als jobstudent in aanraking met de horeca en zag dat in die sector nog plaats was voor dynamische ondernemers. Na zijn studies opende hij café Martinique in Mechelen. Gedreven door het succes wilde hij meer en beter ; samen met Karin Peers stortte hij zich in een nieuw avontuur.

Aanvankelijk was Folliez bedoeld als brasserie/café-chantant, maar het groeide uit tot een elegant eethuis waar op niveau getafeld wordt. Aan de basis van dit succes liggen het ondernemerschap van Danny, de werklust van Karin en de kwaliteiten van chef-kok Jan Meulenijzer.

Folliez bestaat bijna tien jaar en was in menig opzicht zijn tijd vooruit. Binnenhuisarchitect Dirk Van Rompuy zette de tafels in verschillende richtingen en op verschillende niveaus, zodat allerhande gezellige hoekjes ontstonden. Het decor is opgebouwd uit materialen zoals arduin, koper, leder, hout en spiegels van rookglas. Het interieur van hedendaagse Mechelse barok wordt vervolledigd door fresco’s en een naakte-beeldenparade van Henry Van Beersel.

Danny Vanderschueren haalde het diploma van “maître sommelier” en begon al heel vroeg niet-Franse wijnen aan te bevelen. Zo biedt hij nu bijvoorbeeld een rode Californische ’91 Ridge Geyserville, Sonoma County (1850 fr.), gemaakt van de Zinfadel-druif, en een witte Australische ’93 Mitchelton Reserve Marsanne, Victoria (950 fr.).

Achter de schermen werkt Jan Meulenijzer ; hij ging in de leer bij Eddie Van Maele (Brussel) en in Hostellerie le Fox (De Panne) en verdedigt lichte bereidingen waarin de producten hun waarde behouden. Populaire creaties zijn ravioli van langoustine met eierdooierzwammen en dragon (840 fr.) en tournedos van hazerug met jeneverbessen, compote van rode kool met Luikse siroop en wildboudin (940 fr.).

Folliez biedt een brede waaier van menu’s ; wij kozen de vier gangen met aangepaste wijnen (2500 fr.). Bij verzorgde amuse-gueules en een zuiderse terrine van koningspoon met tapenade en aardappel dronken we een glaasje frisse Cheverny Loire ’96. Dan volgden gebakken zonnevis en beignet van langoustine met gestoofde spinazie en curry, waarbij een Chileense Canepa Chardonnay ’96 op zijn plaats was. In darmnetje gebakken lamsnootjes werden begeleid door een geurige jus van wilde tijm, seizoengroenten en een glas soepele Château d’Oupia, Les Barons, Minervois ’93. Als sluitstuk verscheen een diepgevroren parfait van Grand Marnier met taaie reepjes sinaasappelschil.

PIETER VAN DOVEREN

Het trio van Folliez Danny Vanderschueren, Karin Peers en chef-kok Jan Meulenijzer.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content