MBA’er verdient dubbel zoveel als een master

Olivier Standaert medewerker Trends

Hoeveel zwaarder weegt uw loonzakje met een Master of Business Administration (MBA)? Uit cijfers waar de belangenvereniging TopMBA.com mee uitpakt, blijkt nog maar eens de onovertroffen waarde van zo’n diploma.

Ook al zijn er kapers op de kust en laat de crisis zich voelen, een voltijdse MBA blijft het paradepaardje onder de businessschooldiploma’s en effent het pad naar een topfunctie. Het jongste rapport dat het rankingbureau QS opstelde voor het MBA-promotieplatform TopMBA.com is duidelijk: Europese werkgevers hechten meer waarde aan een voltijdse MBA dan aan elk ander managementdiploma.

Moeilijke tijden

De QS-consultants voelden 3500 rekruteerders die bij herhaling een MBA’er hadden aangeworven en 46 Europese scholen (op een totaal van 200) uitgebreid aan de tand. Centraal in het rapport staat de financiële meerwaarde van het diploma: “Het gemiddelde jaarloon van een pas afgestudeerde fulltime MBA’er bedraagt 82.000 euro, tegenover 40.600 euro voor iemand met een masterdiploma.”

Dat de sector de troeven van een voltijdse MBA zo ostentatief in de verf zet, is niet zonder reden. Het QS-rapport windt er geen doekjes om: de MBA-wereld beleeft moeilijke tijden. “Uit ons onderzoek blijkt dat er sinds de crisis van 2008 minder kandidaten zijn”, zegt Nunzio Quacquarelli, CEO van QS. Een voltijdse MBA is duur: van 13.000 euro aan de Central European University in Boedapest tot 62.500 euro aan het Franse Insead.

Er zijn ook meer alternatieven. Wie een bijkomend diploma wil behalen, kiest tegenwoordig vaak voor een gespecialiseerde masteropleiding. Wereldwijd steeg het aantal inschrijvingen tussen 2008-2009 en 2013-2014 met 42 procent, tegenover amper 0,7 procent voor alle MBA-opleidingen samen. Er is nu ook concurrentie binnen de MBA-familie. Het aanbod is uitgebreid met een deeltijdse executive MBA, die online of in versneld tempo kan worden gevolgd. De klassieke voltijdse MBA, die doorgaans twee jaar beroepservaring vereist, is niet langer de enige optie. Omdat de alternatieve MBA-formats min of meer dezelfde lijn volgen als de voltijdse variant, focussen de QS-cijfers vooral op het verschil met de — al dan niet gespecialiseerde — masterprogramma’s. Ook op de Europese markt wint het masteraanbod terrein tegenover de MBA.

Terugverdieneffect

“De meeste schattingen houden bij het berekenen van de return on investment (ROI) alleen rekening met de tijd die nodig is om de MBA-investering terug te verdienen en met het loon dat je misloopt doordat je voltijds studeert”, betreurt het QS-rapport. “Wij houden ook rekening met variabelen als de inflatie. En we kijken naar de langetermijnopbrengst, want iemand met een MBA werkt gemiddeld meer dan twintig jaar na zijn opleiding.”

Als je je loopbaan niet onderbreekt, wordt de kloof over tien jaar nog groter: wie een MBA-diploma op zak heeft, strijkt gemiddeld tot 600.000 euro meer op dan iemand zonder MBA-diploma.

Vlerick op kop

Het enige Belgische instituut dat in de studie is opgenomen, de Vlerick Business School (zie kader Vlerick focust niet op hoger loon), is de meest rendabele van de 46 Europese scholen uit de steekproef. Wie er een MBA-diploma behaalt, heeft uitzicht op een gemiddelde verhoging van 155 procent tegenover zijn vroegere loon. Het Europese gemiddelde draait rond de 85 procent, goed voor 40.000 euro meer loon per jaar.

Wat ook bijdraagt aan het succes, is dat je met een MBA-diploma snel een geschikte baan vindt. 85 procent van de gediplomeerden heeft binnen de drie maanden een job te pakken. “Daar komt bij dat bijna de helft van de afgestudeerden van functie, sector of locatie wil veranderen. Dat zijn ingrijpende keuzes, die soms een visum, een verblijfsvergunning of andere grote aanpassingen vereisen. Het maakt de tewerkstellingsgraad nog opmerkelijker”, aldus Quacquarelli.

Voordelige Europese tarieven

De cijfers lijken aan te tonen dat de reputatie van de school een grote rol speelt. De meest prestigieuze managementscholen openen meer deuren — aangedreven door populaire klassementen, zoals dat van de Financial Times.Het Esic (Spanje), de London Business School, de University of Bath School Management en de University of Edinburgh Business School (Groot-Brittannië) bieden 95 tot 100 procent garantie op werk na drie maanden. Een andere optie is kiezen voor een sector die aanwerft. “De jongste jaren zien we in de technologiesector een sterke stijging van de vraag naar MBA-profielen”, stelt Quacquarelli vast. “Ook de consultancymarkt blijft veel MBA’ers aantrekken. De vraag is zelfs toegenomen.”

Om de ROI te bepalen, moet er rekening worden gehouden met de kosten van de opleiding. Zo moet een Vlerick-student 37.000 euro neertellen voor een opleiding van twaalf maanden. Behalve in de topscholen liggen de tarieven in Europa over het algemeen lager dan in de Verenigde Staten, en een opleiding loopt meestal maar over een jaar. Dat zegt veel over de middelen waarover je moet beschikken. “Behalve voor de aankoop van een woning hebben de meeste MBA-kandidaten nooit eerder zoveel geld uitgegeven”, stipt het QS-rapport aan. Over mogelijke hulp via een beurs of een onderhandelde bijdrage van de werkgever zegt de studie niets. Nochtans hebben velen een duwtje in de rug nodig om zich tijdens de opleiding financieel staande te houden. Pas daarna wenkt een andere loondimensie.

OLIVIER STANDAERT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content