Marion Debruyne is gasthoofdredacteur van speciale editie Trends

Marion Debruyne
Marion Debruyne © Franky Verdickt
Stijn Fockedey
Stijn Fockedey Algemeen hoofdredacteur van Trends-Kanaal Z

Deze week brengt Trends een speciale editie uit, mee samengesteld door Marion Debruyne, de decaan van de Vlerick Business School. Naar aanleiding van Internationale Vrouwendag was zij een week lang gasthoofdredacteur van Trends.

Marion Debruyne is als decaan van de Vlerick Business School een van de meest invloedrijke vrouwen in het Vlaamse bedrijfsleven. De redactie van Trends is bijzonder vereerd dat zij een week de functie gasthoofdredacteur wou opnemen. Vanwege haar drukke agenda begonnen we enkele maanden geleden al te plannen, via brainstorms en een redactievergadering. Elk groot katern van het magazine draagt haar stempel. De verhalen kan u de komende dagen ook hier online lezen.

Op de verlanglijst van Marion Debruyne stonden twee zaken helemaal bovenaan. Het eerste was mee een interview afnemen van een jonge vrouwelijke CEO over modern leiderschap. Dat is een uitvoerig en openhartig gesprek geworden met Lise Conix, de CEO van Schoenen Torfs. Ze maakt de balans op van haar eerste jaar aan het hoofd van de grootste schoenenverkoper van Vlaanderen.

Het tweede verhaal dat Marion Debruyne absoluut wou zien, is een rondvraag bij mannelijke CEO’s van grote bedrijven. Mannen domineren de top van het bedrijfsleven, ze dragen dan ook de grootste verantwoordelijkheid in de inspanningen voor meer gendergelijkheid. Of zoals Marion Debruyne het verwoordt in haar intro: “Vooruitgang komt minder van degenen die op de deur beuken dan van degenen die bij machte zijn de deur te openen.”

Onze maatschappij heeft nog een lange weg te gaan in gendergelijkheid, en dat geldt ook voor Trends. In de Fortune 500-lijst van de allergrootste bedrijven ter wereld heeft minder dan 10 procent van de bedrijven een vrouw als CEO. Ook tal van andere statistieken wijzen op een glazen plafond waardoor vrouwen te weinig kansen krijgen om zich te bewijzen in hun carrière. Voor onze groei en welvaart is het belangrijk dat daar snel verandering in komt. Vandaar de blijvende noodzaak van een Internationale Vrouwendag.  

Bekijk hier de cover en daaronder foto’s van Marion Debruyne op de redactie van Trends-Kanaal Z

Partner Content