Mario Draghi wijst op risico’s Belgische huizenmarkt en zwaait af
Aftredend voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) Mario Draghi verscheen voor de laatste keer voor het Europees Parlement. Zijn beleid van de afgelopen 8 jaar werd zowel geprezen als op de korrel genomen. Voor ons land wees de centrale bankier op risico’s van oververhitting van de huizenmarkt.
De hoorzitting van het economische commissie van het Europees Parlement met Mario Draghi had wat weg van een popconcert. Commissievoorzitter Irene Tinagli nodigde aan het begin van de vergadering iedereen die dat wenste uit voor nog een laatste fotomoment met de aftredend ECB-voorzitter, waarop de helft van de zaal naar voor stormde. De man heeft tijdens zijn twee termijnen duidelijk een indruk achter gelaten.
Risico’s Belgische huizenmarkt
Draghi is naast ECB-hoofd ook voorzitter van de European Systemic Risk Board en in die hoedanigheid had de man slecht nieuws voor ons land. De Belgische huizenmarkt is een te groot risico aan het worden voor de algemene financiële stabiliteit in ons land. De voornaamste redenen daarvoor zijn: stijgende huizenprijzen, een te hoge schuldenlast van huishoudens en te lakse voorwaarden voor hypothecaire leningen. De Nationale Bank van België heeft als verantwoordelijke toezichthouder al aangegeven tegen het einde van dit jaar maatregelen te nemen om die risico’s in te dammen.
Verder verdedigde de ECB-voorzitter de monetaire maatregelen die hij vorige week lanceerde. Toen besloot de ECB om enerzijds de strafrente voor banken te verstrengen naar -0,5 procent, anderzijds goedkope leningen aan de banken te voorzien en daarnaast opnieuw elke maand voor 20 miljard euro obligaties op de financiële markten op te kopen. “We nemen die maatregelen omdat we onze verwachtingen voor economische groei en inflatie voor de komende periode naar beneden moesten bijstellen”, verduidelijkte Draghi. Zonder die nieuwe bazooka zou de eurozone nog verder afdwalen van de inflatiedoelstelling van net geen 2 procent. De toenemende geopolitieke en handelsspanningen zorgen voor die neerwaartse verwachtingen.
11 miljoen jobs bijgekomen
Europarlementslid voor N-VA Johan Van Overtveldt legde zijn twijfels over de efficiëntie van het ECB-beleid voor aan de aftredend voorzitter, die die weinig verrassend tegensprak. Draghi benadrukte dat alle economische voorwaarden voor hogere prijzen aanwezig zijn. Zo staat de werkloosheid in de eurozone met 7,5 procent op het laagste peil ooit. “In de laatste 6 jaar zijn er 11 miljoen jobs bijgekomen, meer dan in de VS”, zei hij. Verder stijgen de lonen, hoewel aan een lager tempo dan voordien. “We hebben het vertrouwen dat in de huidige economische situatie we met de recente maatregelen wel onze inflatiedoelstellingen zullen halen”, klonk het.
In lijn met zijn speech vorige week benadrukte hij dat lidstaten met budgettaire ruimte die moeten gebruiken om de economische groei en inflatie verder aan te zwengelen. “De ECB opereert niet in het luchtledige”, stelde hij. Landen die het kunnen, moeten hun uitgaven in onderzoek, technologie, en onderwijs verhogen om zowel hun productiviteit als hun concurrentiekracht op te krikken, klonk het. Een herziening van de Europese begrotingsregels mag daarin geen taboe zijn. “De begrotingsregels hebben in het verleden hun nut bewezen, maar zijn in de huidige context niet meer efficiënt”, legde de Italiaan uit. Daarom juicht hij de voorziene herziening van de begrotingsregels toe.
Belgische Europarlementariër Philippe Lamberts van de groenen stelde de vraag of de massale liquiditeit die de ECB in het bankensysteem pompte niet de ongelijkheid heeft verhoogd en of het niet beter was geweest om elke Europese burger rechtstreeks een pak geld te geven. Zo’n vorm van helikoptergeld en andere nieuwe ideeën rond monetair beleid worden zeker door de ECB bestudeerd, stelde Draghi gerust, maar zijn nu nog niet aan de orde.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier