Marcel Van Hool, motorenfanaat achter het busbedrijf en raceliefhebber, is overleden

© Belga
Wolfgang Riepl
Wolfgang Riepl redacteur bij Trends

Op vrijdag 7 juni overleed Marcel Van Hool, geboren in 1934. Hij behoorde tot een van de vijf broederlijke takken die tot het faillissement van de busbouwer Van Hool aandeelhouder bleef. Marcel Van Hool was het technisch kloppend hart van het voertuigenconcern en in zijn vrije tijd een racefanaat.

Vijf zonen van oprichter en stamvader Bernard Van Hool bleven sinds 1999 actief als aandeelhouder bij het familiale voertuigenconcern Van Hool. Vier van hen zijn inmiddels overleden, twee overleden onlangs. Op 13 april overleed Denis Van Hool, de vader van de laatste familiale CEO, Filip Van Hool. De maandag voordien, 8 april, was Van Hool failliet verklaard.

Vorige vrijdag 7 juni overleed ook Marcel Van Hool. Daarmee is nog één telg van de tweede generatie aandeelhouders in leven, Herman Van Hool. Het overlijden van Marcel Van Hool ging niet onopgemerkt voorbij in racekringen. Hij was de man van de techniek in het familiebedrijf, die bezig was met de motoren en de prototypes .

Raceteam Astromega

Daarnaast had Marcel Van Hool een bijna even drukke hobby in de vrije tijd, als racefanaat. Het gespecialiseerde medium Autosport wijdde een uitvoerig in memoriam aan de tweedegeneratietelg. “Race minnend Vlaanderen en bij uitbreiding België verliest een markante autosportfiguur”, schrijft Autosport op zijn website. “De immer minzame en bescheiden vader van vier leidde binnen de autobusfabriek de afdeling prototype, begeesterd als hij was door de ontwikkeling en het design van zowel bussen als van racewagens. Hoewel zijn raceplannen binnen de vestiging in Koningshooikt niet werden gesmaakt, schreef Marcel Van Hool vanaf de vroege jaren ’70 zijn eigen Belgisch autosporthoofdstuk, met de oprichting van het door zoon Mikke gerunde FIA F3000 team Astromega als klapstuk.”

Autosport schrijft ook hoe Marcel actief het racecircuit van Zolder promootte. Hij wilde daar formule 1-wedstrijden organiseren. Ook de Belgische voormalige formule 1-piloot Jacky Ickx (79) was vriend aan huis. “Jacky Ickx testte op Zolder een nieuw autocarmodel dat ‘meneer Marcel’ had ontwikkeld”. Marcel Van Hool leidde tevens de toenmalige Van Hool-fabrieken in Ierland en Spanje. In de fabriek in Zaragoza liet hij van 1974 tot 1976 onder de eigen merknaam twee formule 2-wagens bouwen.

Begin jaren zeventig had hij bovendien een eigen raceteam. Vanaf 1985 focuste hij op de racecarrière van zijn zoon Mikke (officieel Michel Van Hool). Mikke reed mee in het formule 3000-kampioenschap, volgens Autosport ook wel “de F1-wachtkamer” genoemd. Mikke startte in 1995 met zijn eigen Team Astromega, vernoemd naar de gelijknamige dubbeldekbus van het familiebedrijf uit Koningshooikt. De Spanjaard Fernando Alonso, in 2005 en 2006 twee keer formule 1-wereldkampioen, reed in 2000 in de stal van Team Astromega.

Aandeelhouders tot het einde

Marcel Van Hool bleef bestuurder bij het familiebedrijf Van Hool tot eind februari 2007. Hij werd toen opgevolgd door zijn zoon Jan. Die behield dat mandaat tot aan het faillissement op 8 april 2024. Jan was bovendien aandeelhouder en operationeel actief in het bedrijf, als hoofd design.

Nog drie kinderen van Marcel bleven aandeelhouder tot het einde. Begin maart 2021 stopten zij nog extra kapitaal in de nv Immoroc, de holding boven het voertuigenconcern. Bij die operatie werden voor een totaalbedrag van bijna 45 miljoen euro aandeelhoudersleningen omgezet in eigen vermogen. De vier kinderen van Marcel Van Hool zetten toen elk een bedrag van 2,24 miljoen euro om in eigen vermogen.

Dat vermogen in het voertuigenconcern zijn de nazaten van Marcel Van Hool kwijt door het faillissement. Zij hebben weliswaar nog diverse andere vennootschappen. Vastgoed vormt daarbij de kern van het vermogen. Dochter Marie-Paule Van Hool is zelf bovendien een erkende vastgoedmakelaar in Koningshooikt. In de vennootschappen werden onder meer diverse (horeca)panden in het historische hart van Antwerpen ingebracht, onder meer in de Pelgrimsstraat en op de Oude Koornmarkt en de Handschoenmarkt. Daarnaast bezit de familie het fraaie laat-classicistische Kasteel ten Bos in Heist-op-den-Berg. Het familiale domein met ruim 6 hectare heeft een groot en een klein kasteel, paardenstallen en een koetshuis. Kasteel ten Bos werd gecatalogeerd door het Agentschap Onroerend Erfgoed van de Vlaamse overheid.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content