Zoektocht naar personeel blijft grote uitdaging voor Vlaamse horeca

Horeca Vlaanderen- voorzitter Matthias De Caluwe.
Horeca Vlaanderen- voorzitter Matthias De Caluwe.

De Vlaamse horecasector blijft worstelen met een structureel tekort aan personeel. “Dat was voor corona al een probleem en dat is vandaag niet anders”, zegt Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen. Het gestegen aantal horecabedrijven sinds de pandemie heeft de vraag naar arbeidskrachten nog vergroot en de krapte op de arbeidsmarkt doen toenemen.  

Tijdens Horeca Expo, van 17 tot en met 20 november in Flanders Expo Gent, houdt Matthias De Caluwe, de CEO van Horeca Vlaanderen, de vinger aan de pols bij ondernemers. Hoewel 2023 een recordaantal gepresteerde uren opleverde door vaste medewerkers, flexi-jobbers en studenten, blijft de nood aan nieuwe werkkrachten groot. “Die piek toont aan dat de sector veerkrachtig is, maar we hebben nog steeds mensen nodig”, benadrukt hij. Bezoekers kunnen bij de stand van Horeca Vlaanderen terecht voor advies en overleg over de uitdagingen en de toekomst van de sector. (Lees verder onder de video)

Na de pandemie hebben veel horecaondernemers een nieuwe balans gevonden tussen rendabiliteit en werkbaar werk. “We zien dat ondernemers bewuster nadenken over openingsuren en sluitingsdagen”, legt De Caluwe uit. Dat leidt volgens hem tot een duurzamer bedrijfsmodel en meer tevreden medewerkers: “De reflex naar werkbaar werk is sterker geworden. Ondernemers beseffen dat tevreden medewerkers een vaste waarde zijn voor hun zaak.”

Beter evenwicht tussen werk en privé

Het recordaantal gepresteerde uren in 2023 weerspiegelt volgens De Caluwe de groei van flexi-jobs en studentenarbeid, die vooral op piekmomenten cruciaal zijn. “Flexi-jobs zorgen ervoor dat piekmomenten goed opgevangen worden, terwijl studentenarbeid ook een belangrijke component blijft”, zegt hij. Vooral in het Vlaams Gewest wordt het flexi-jobsysteem massaal ingezet om schommelingen in de vraag te beheersen.

Horeca Vlaanderen ondersteunt ondernemers en werknemers met opleidingen via de Horeca Academie. “Er is meer aandacht gekomen voor kostencalculatie en rendabiliteit”, zegt De Caluwe. Sommige zaken hebben ontdekt dat minder openingsdagen bijdragen aan een beter evenwicht tussen werk en privé, wat positief is voor zowel ondernemers als personeel.

Loonlastenverlaging

Tegelijkertijd pleit Horeca Vlaanderen voor structurele maatregelen van de overheid. De Caluwe noemt een loonlastenverlaging, het behoud van 600 fiscaalvriendelijke werkuren voor studenten, soepelere regels rond flexi-jobs en meer bruto-netto-overuren als essentiële hervormingen. “Het moet aantrekkelijker worden te werken op momenten dat anderen genieten”, benadrukt hij. Deze hervormingen zijn onmisbaar voor een toekomstbestendige en rendabele horecasector, vindt hij.

Aantal oprichtingen in de Vlaamse horeca voor, tijdens en na corona

Pre-corona (2019): In 2019 werden 3.099 horecazaken opgericht.
Tijdens corona (2020-2021): In 2020 daalde het aantal oprichtingen aanzienlijk, naar 2.779, door de pandemie en de economische onzekerheid. In 2021 was er een voorzichtig herstel naar 2.927 zaken.
Post-corona (2022-2024): In 2022 en 2023 bleef het aantal oprichtingen rond 2.926 en 2.974, wat wijst op een stabilisatie na de pandemie. In 2024 zijn tot 15 november 2.319 zaken opgericht.

Bron: Trends Business Information

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content