Roeland Byl
‘Ziekteverzekering heeft behoefte aan nieuw pact’
Een gezamenlijk streven naar toegankelijke en betaalbare zorg moet het vertrekpunt zijn.
Zowat een derde van de besparingen van de begrotingsoefening zocht de regering-Michel in de sociale zekerheid. Vooral de geneesmiddelenindustrie moet inleveren. Op alle banken van de ziekteverzekering klinkt protest. Merkwaardig detail: hoewel de farma bijna de helft van de besparingen levert, klagen de geneesmiddelenproducenten minder luid dan de apothekers, ziekenhuizen, artsenverenigingen en ziekenfondsen.
De beroepsvereniging pharma.be waarschuwt wel dat zo’n inspanning slechts eenmalig kan zijn, maar benadrukt dat de geest van het Toekomstpact behouden blijft. Dat pact sloot de sector vorig jaar met de overheid: besparen op oude geneesmiddelen om ruimte te maken voor nieuwe therapieën. En hoewel de inspanning nu groot is, blijft de sector loyaal aan het pact.
Ziekteverzekering heeft behoefte aan nieuw pact
Onze ziekteverzekering was het paradepaardje in de sociale zekerheid. Met dank aan de toegankelijkheid en de betaalbaarheid. De kosten van het systeem stijgen door vergrijzing en technologisering. Maar soms is doelmatigheid ver te zoeken. De factuur van de Belgische ziekteverzekering is meer prestatiegericht dan budgettair bepaald. Zolang iedereen daar beter van wordt, is dat een efficiënte manier om kwaliteitsvolle zorg te organiseren. Zodra het budget de groei niet langer kan afdekken, stijgt de noodzaak van een inhoudelijke leidraad om te bepalen waaraan het budget mag opgaan.
Daarom is er opnieuw behoefte aan een pact tussen de spelers in de zorg. Een gezamenlijk streven naar toegankelijke en betaalbare zorg moet het vertrekpunt zijn. Als de farma prijsdalingen kan incasseren in ruil voor nieuwe therapieën, dan heeft de rest van de sector dringend een hernieuwde geloofsbelijdenis nodig die ook maatschappelijk wordt gedragen.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier