‘Zachte landing’ voor Vlaamse varkensboeren: 175 bedrijven stoppen door uitstapregeling

Stockfoto: Getty Images

Tot nu toe hebben 175 varkensbedrijven in Vlaanderen gekozen voor de vrijwillige uitstapregeling, die werd opgezet door de vorige Vlaamse regering. Deze regeling, een initiatief om de noodlijdende sector te ondersteunen, richtte zich op oudere boeren. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt rond de 57 jaar. Vlaams minister van Landbouw, Jo Brouns (CD&V), legt uit: “Deze regeling is samen met de sector opgezet, toen de varkenshouderij het erg moeilijk had. Het biedt een manier om boeren een zachte landing te geven.”

De Vlaamse Landmaatschappij (VLM) voerde het plan in twee fasen uit. Eerst werden ongeveer duizend bedrijven met een impactscore van 0,5 procent benaderd. Later werd de drempel verlaagd, waardoor nog eens zo’n 2.700 bedrijven in aanmerking kwamen, waardoor bijna alle Vlaamse varkensbedrijven konden deelnemen. Bij de eerste oproep dienden 240 boeren een aanvraag in, waarvan 156 uiteindelijk hun bedrijf sloten. Bij de tweede ronde waren dit nog eens 19 bedrijven, wat het totaal op 175 brengt.

Op de gesloten bedrijven werden in totaal 182.000 varkens gehouden. Boeren kunnen in een latere fase ook een vergoeding krijgen voor het slopen van de oude gebouwen. Door deze regeling daalde de varkensstapel in Vlaanderen van 6,3 miljoen naar 5,4 miljoen in 2022, een daling van 14 procent. “De sector zal door de vergrijzing sowieso natuurlijk krimpen, en met deze regeling kunnen we tegelijkertijd stikstofuitstoot verminderen,” aldus Brouns. De kosten voor de regeling bedragen tot nu toe ongeveer 22 miljoen euro, wat volgens de minister ruim binnen het budget valt.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content