‘Westers beleid is een groot experiment’
“2013 kan een relatief goed jaar worden op de financiële markten, op voorwaarde dat het economische herstel in de lente opnieuw wortel schiet in Europa. Fundamenteel is de schuldencrisis echter nog lang niet voorbij”, zegt Jim Reid, strateeg van Deutsche Bank.
“2013 kan een relatief goed jaar worden op de financiële markten, op voorwaarde dat het economische herstel in de lente opnieuw wortel schiet in Europa. Fundamenteel is de schuldencrisis echter nog lang niet voorbij”, zegt Jim Reid, strateeg van Deutsche Bank.
“De beleidsmakers hebben er de voorbije jaren voor gekozen de westerse economie kunstmatig op te been te houden. Ze hebben het niet aangedurfd de economie grondig te laten uitzieken. We zijn dus nooit met een schone lei kunnen herbeginnen en daarom sleept de crisis aan. We blijven daarom overgeleverd aan de inzichten en acties van de beleidsmakers. De centrale bankiers hebben een paar grote risico’s van tafel geveegd, zoals het uiteenvallen van de euro, maar ze zijn niet bij machte om een krachtig economisch herstel in elkaar te steken.”
Symptomatisch is dat de westerse economie nog altijd niet op eigen benen kan staan en nog altijd de krukken van een soepel monetair beleid nodig heeft, zowel om de groei te ondersteunen als om overheden en banken te herfinancieren. “Maar onderhand wordt onderschat in welke uitzonderlijke financiële tijden we leven”, waarschuwt Jim Reid. “Nog nooit in de geschiedenis is de beleidsrente zo lang zo laag geweest, en nog nooit hebben zo veel centrale banken zo veel geld in omloop gebracht. Dit is één groot experiment waarvan niemand de uitkomst kent. Persoonlijk geloof ik dat het een stevige portie inflatie de hoofdrol zal spelen in het eindspel van deze schuldencrisis. Ik verwacht die inflatie-uitbraak niet de eerstvolgende jaren, maar wel in de loop van de tweede helft van dit decennium. Sinds de VS in 1971 de goudstandaard definitief ten grave droegen en de wereld overschakelde op een papieren standaard van fiatgeld, enkel gedekt door de geloofwaardigheid van de centrale banken, hebben de beleidsmakers veel meer ruimte om crisissen te verdrinken in overheidstekorten en een soepel monetair beleid. Dat heeft sinds 1971 voor heel wat inflatoire druk gezorgd. Het is daarom een kwestie van tijd voor de inflatie een comeback maakt.”
Intussen kan 2013, het zevende jaar van de crisis, een relatief goed jaar worden op de financiële markten, maar dan enkel als de Europese economie met groei kan aanknopen. Jim Reid: “In een schuldencrisis is groei de sleutelvariabele. Zonder groei blijven vooral de zuidelijke eurolanden gevangen in de schuldenval. De Europese schuldencrisis escaleerde in de zomer van 2011 toen de Italiaanse economie in recessie ging. Nu hebben de markten opnieuw een flinke dosis vertrouwen dat Europa op het juiste spoor zit, en een economisch herstel moet dat vertrouwen consolideren.
Als de groei ontgoochelt de komende maanden, dan zal de schuldencrisis opnieuw opflakkeren en zal de Europese Centrale Bank opnieuw tussenbeide moeten komen. Maar is het de groei niet, dan liggen er genoeg andere tegenslagen op de loer om de lont opnieuw in het kruitvat te steken, te beginnen met de Italiaanse verkiezingen volgende maand. Ook 2013 wordt een jaar waarin tegenslagen gecounterd worden met acties van de centrale banken. De cyclus van interventies, hernieuwd vertrouwen, een nieuwe ontgoocheling en een nieuwe interventie zal zich dit jaar doorzetten. Dit patroon zal zich nog vaak herhalen voor deze crisis voorbij is.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier