Wat is Draghi van plan? 5 aandachtspunten voor de ECB-vergadering van december

© reuters
Danny Reweghs
Danny Reweghs Directeur strategie Trends Beleggen

De verwachtingen voor de vergadering van de Europese Centrale Bank van donderdag 4 december zijn hooggespannen. Naar deze vijf aandachtspunten wordt het meest uitgekeken in het perscommuniqué.

Op donderdag 4 december vindt de zoveelste cruciale vergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) plaats sinds het uitbreken van de financiële crisis in 2008. Het is een understatement dat het niet goed gaat met de eurozone. De economische groei vertraagt richting een derde recessie in zes jaar. En bovendien dreigt deflatie in de eurozone. De inflatie is in elk geval ver verwijderd van 2 procent, de doelstelling van de ECB.

De verwachtingen voor de meeting zijn hooggespannen. Voorzitter Mario Draghi heeft nog op 21 november in Frankfurt verklaard dat zijn instelling alles zal doen om inflatie zo spoedig mogelijk te doen terugkeren.

Dit zijn de vijf zaken waar we in het bijzonder naar moeten uitkijken in het perscommuniqué.

Bevestigt Draghi zijn belofte?

Herhaalt Draghi zijn belofte om alles doen om zo snel mogelijk inflatie te creëren? Als dat gebeurt, wil dat zeggen dat het overgrote deel van de ECB-leden ook ongeduldig wordt over de lage inflatie en het licht op groen wil zetten voor een kwantitatieve versoepeling (QE).

Wat staat er over aankopen van overheidsobligaties?

De ECB heeft nog nooit expliciet verklaard dat de mogelijkheid bestaat om overheidsobligaties te kopen. Enkel in mondelinge verklaringen heeft Mario Draghi tot dusver die kans geopperd.

Welke meerderheid staat achter Draghi?

Draghi wil duidelijk ver gaan in zijn stimuleringsbeleid. Maar het is bekend dat QE een stap te ver is voor Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann. Dus is het uitkijken of er in het persbericht staat dat “een meerderheid”, dan wel “een grote meerderheid” zich heeft uitgesproken om bijkomende stimulerende maatregelen te nemen. Dat geeft de sterkte van de positie van Draghi en de positie van Duitsland aan.

Welke nieuwe inflatiedoelstellingen stelt de ECB voorop?

Een inflatiedoelstelling van 2 procent voor 2015 lijkt zeer onrealistisch. Het is dus uitkijken welke inflatie de ECB verwacht voor 2015. Hoe lager die ligt, hoe dwingender en dringender nieuwe ingrepen worden.

Staat in het communiqué een verwijzing in naar de daling van de olieprijs?

De spectaculaire daling van de olieprijs in de voorbije maanden is een zegen voor de Europese economie, maar ze vergroot de kans op deflatie.

Zal in het persbericht de klemtoon liggen op de goede of op de slechte kant van die prijsdaling? Het accent leggen op de slechte kant betekent dat de ECB meer neigt naar kwantitatieve versoepeling.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content