Amid Faljaoui
Wat als Trump in werkelijkheid de redder van ons Oud Continent is?
Wat als Europa Donald Trump bedankte? Het klinkt wel alsof sommige commentatoren nu denken dat de nieuwe Amerikaanse president de redder van Europa wordt.
Eigenliefde is de enige echte liefde, beweren cynici. Onze eigenliefde krijgt het echter hard te verduren met de nieuwe inwoner van het Witte Huis.
Donald Trump ziet in een Europa een rivaal van de Verenigde Staten. Hij doet er alles om ons te verdelen. Hoe? Eenvoudig, hij doet niets anders dan overal te verkondigen dat de Brexit positief is en dat het Verenigd Koninkrijk gelijk heeft om de Europese Unie te verlaten. Bovendien bestaat de EU in zijn ogen en in die van zijn raadgevers uit een zootje Sovjetwaardige bureaucraten.
Het eerste staatshoofd dat hij in het Witte Huis ontving is trouwens Theresa May, de Britse premier. Hij verzekerde haar van zijn steun.
Onlangs oordeelde een raadgever van Trump dat Duitsland van een gedevalueerde euro profiteerde om haar commerciële partners zoals de VS, maar ook andere Europese landen uit te buiten. Het is een subtiele manier om tweedracht in de Europese Unie te zaaien en de populistische partijen te stimuleren de macht over te nemen aangezien de meerderheid onder hen zoals Marine Le Pen uit de euro wil stappen.
Wat als Trump in werkelijkheid de redder van ons Oud Continent is?
Donald Trump heeft met andere woorden beslist om de kaart van “America Great Again” tegen zijn oude Europese bondgenoot uit te spelen. Waarom moeten we dan Trump bedanken? Omdat Europa dankzij hem hechter is dan ooit. Alle commentatoren zeggen het, we hebben nog nooit Europa zo hecht gezien als in het Brexitdossier.
Britten mogen dreigen met een soort Singapore, een fiscaal paradijs aan de andere kant van het Kanaal, zolang we niet toegeven aan hun eisen, zal chantage niet werken.
De EU weigert ook maar een voetbreed toe te geven aan de Britten. Uit de EU stappen en toch nog een voet in de Unie houden is volgens de EU dan ook geen optie. Door te verklaren dat de NAVO dood is, dat Europeanen zich alleen moeten verdedigingen, stimuleert Trump ons Oud Continent zijn lot in eigen handen te nemen.
Europa is nooit zo sterk als wanneer het met de rug tegen de muur staat. Met onze 500 miljoen consumenten zijn we – laten we het nooit vergeten – de eerste economische macht ter wereld, en het protectionisme dat Trump wil instellen zou zelfs positief kunnen zijn voor Europa en haar banden met de Aziatische landen. Paradoxaal genoeg zal Donald Trump wellicht Europa wakker maken en hechter maken. Dus, ja, Many Thanks, Mister President.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier