Waar haalt Michel I 11,2 miljard euro? 10 maatregelen
Nog vooraleer de nieuwe federale regering daadwerkelijk in de steigers stond, kreeg ze al de stempel ‘besparingsregering’ opgedrukt. In totaal wil Michel I dan ook 11,2 miljard euro besparen. Maar vanwaar komt dit geld?
Na lang aandringen door onder meer ‘de cijferjager’ Kristof Calvo (Groen) tijdens het debat over het regeerakkoord gaf de minister van Begroting Hervé Jamar (MR) dan toch de begrotingstabellen vrij. De cijfers geven een eerste inzicht in wat de kersverse regering concreet van plan is. In 2015 wil ze voor 2,506 miljard euro besparen en gaat ze uit van 1,034 miljard euro nieuwe inkomsten. Tegen 2018 zouden de besparingen oplopen tot 8,118 miljard euro en 2,832 miljard euro nieuwe inkomsten, wat neerkomt op zo’n 11.2 miljard euro.
Ook de oppositiepartij PS zette duidelijk op een rijtje waar Charles Michel (MR) en zijn regering het geld wil halen. Volgens PS-voorzitter en voormalig premier Elio Di Rupo wordt het geld voornamelijk gevonden door te hakken in de sociale zekerheid en de federale overheid, schrijft de krant De Tijd. Uit cijfers die de PS vrijgaf en De Tijd kon inzien wil de regering 5,3 miljard euro besparen tegen 2018 in de sociale zekerheid. Een overzicht.
1. De grootste besparing zal gebeuren in de Gezondheidssector, dit gebeurt door een groeinorm op te leggen van 1.5 procent. Nog steeds zal er geld naar de sector vloeien, maar dus minder dan in 2014, want op dit moment ligt de groeinorm op 3 procent. Om te voorkomen dat patiënten het slachtoffer worden van de besparing, komt er een indexsprong voor artsen.
2. De regering Michel I wil 600 miljoen euro besparen op werkloosheidsuitkeringen, onder meer door het brugpensioen, landingsbanen voor 50-plussers en de inschakelingsuitkering voor jonge werklozen af te bouwen.
3. Net geen 500 miljoen euro, wil de regering besparen op de pensioenen. Zowel het optrekken van de leeftijds-en loopbaanvoorwaarden voor een vervroegd pensioen als de hervorming van het ambtenarenpensioen zorgt voor extra geld in het overheidslaatje.
4. Door arbeidsgehandicapten sneller terug naar de arbeidsmarkt te begeleiden wil de overheid sterk besparen op ziekte- en invaliditeitsuitkering.
5. Inzetten op strijd tegen sociale fraude.
6. De NMBS zal volgend jaar al 188 miljoen euro besparen. En die besparing zal oplopen tot 663 miljoen euro in 2019.
7. Het investeringsbudget voor de Regie der Gebouwen daalt met 10 procent. Ook het personeelsbudget zal fors inkrimpen.
8. Hoewel de regering aanvankelijk smalend een besparingsregering wordt genoemd, ontvang Michel I ook extra inkomsten, zoals een accijnsverhoging voor diesel en tabak.
9. Ook de hervorming van liquidatiebonus zorgt ervoor dat het geld sneller naar de schatkist zal vloeien.
10. De heffing op pensioensparen wordt vervroegd, waardoor de overheid, enkel in de eerste jaren meer zal innen.
Tot slot zijn er nog enkele besparingen waarvoor de regering niets hoeft te doen. Zo ontvangt de overheid 300 miljoen euro door de lage rente-uitgaven.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier