De Verenigde Staten hebben handelsakkoorden gesloten met Japan en de Filipijnen. Dat heeft president Donald Trump bekendgemaakt. Volgende week komt er een derde ronde van onderhandelingen met China.
Het akkoord met Japan is “misschien wel de grootste deal ooit”, schrijft Trump op zijn eigen onlineplatform Truth Social.
Wat houdt het handelsakkoord met Japan in?
“Japan zal wederzijdse heffingen van 15 procent betalen aan de Verenigde Staten”, aldus Trump. Het akkoord voorziet in een verlaging van de Amerikaanse tarieven op de export van Japanse auto’s naar de VS tot 15 procent. Voor auto’s en auto-onderdelen die vanuit Japan naar de VS worden geëxporteerd, geldt momenteel een tarief van 25 procent.
Volgens Trump gaat Japan 550 miljard dollar (469 miljard euro) investeren in de VS, die “90 procent van de winst zullen ontvangen”. Het Aziatische land zal zich openstellen voor de handel in onder andere auto’s en vrachtwagens, rijst en andere landbouwproducten.
Lees ook een gesprek met Karel De Gucht over de handelsgesprekken tussen EU en VS: ‘Trump heeft er niets van begrepen’
Tokio bevestigt het handelsakkoord. De Japanse premier Shigeru Ishiba reageerde tevreden. “We geloven dat het een geweldige prestatie is dat we de grootste verlaging (van de Amerikaanse tarieven) hebben weten te bereiken van de landen die een handelsoverschot met de Verenigde Staten hebben.”
De Amerikaanse invoerheffingen van 50 procent op de Japanse export van staal en aluminium blijven wel van kracht, liet de Japanse onderhandelaar Ryosei Akazawa weten. Ook defensie-uitgaven vallen niet onder de handelsovereenkomst.
Volgens een brief die Trump op 7 juli naar de Japanse premier stuurde, zou Japan vanaf 1 augustus geconfronteerd worden met tarieven van 25 procent op export naar de VS als er geen overeenkomst was bereikt. Het cijfer was een procentpunt hoger dan het percentage dat Trump begin april had aangekondigd, voordat hij een pauze van 90 dagen inlaste.
Beluister een podcast met Trends-hoofdeconoom Daan Killemaes: in het hoofd van Donald Trump
Heffing van 19 procent voor de Filipijnen
Nog dinsdag bereikten de VS een handelsovereenkomst met de Filipijnen. Dat akkoord maakte Trump bekend na afloop van het bezoek van zijn Filipijnse ambtgenoot Fernando Marcos aan het Witte Huis in Washington.
Voortaan zal een heffing van 19 procent gelden voor de producten die de Filipijnen exporteert naar de VS. Trump meldt op zijn platform Truth Social dat de Filipijnen zelf “nul tarieven” zullen heffen op producten uit de VS. De deal bevat ook militaire samenwerking tussen beide landen, stelt Trump nog.
Begin april, bij de bekendmaking van de “wederkerige” importheffingen, had Trump voor Manilla nog een tarief van 17 procent aangekondigd. Begin deze maand had hij ermee gedreigd die heffing op te trekken naar 20 procent.
Derde ronde van onderhandelingen met China
De Amerikaanse minister van Financiën Scott Bessent zal volgende week zijn Chinese collega’s ontmoeten in Zweden voor een derde ronde van onderhandelingen over douanetarieven. Hij verwacht er een verlenging van het afgesproken tijdelijke handelsbestand.
“De deal met China komt op 12 augustus ten einde en ik ga maandag en dinsdag naar Stockholm met mijn Chinese collega’s om te werken aan een verlenging”, zei Bessent op de zender Fox Business. Hij wil de gesprekken ook verbreden, bijvoorbeeld naar de Chinese aankopen van olie uit Iran en Rusland die aan sancties onderhevig zijn.
China heeft tot 12 augustus de tijd om een akkoord te sluiten met de VS om te voorkomen dat president Donald Trump de hoge heffingen herinvoert die hij in april en mei aan China oplegde. Die importtarieven bedroegen meer dan 100 procent. Eerder waren er al gesprekken in Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.
“300 miljard aan invoerheffingen op jaarbasis”
Bessent liet dinsdag ook optekenen dat de VS al bijna 100 miljard dollar (85 miljard euro) aan invoerheffingen hebben geïnd. “We naderen de 100 miljard dollar. Ik denk dat we op jaarbasis op 300 miljard dollar kunnen uitkomen”, zei hij in een interview met de Amerikaanse zender Fox Business toen hem werd gevraagd naar de huidige inkomsten uit heffingen.
De minister had eerder gesuggereerd dat het mogelijk was om tegen het einde van het jaar 300 miljard dollar (256 miljard euro) te bereiken. Het is onduidelijk over welke specifieke tijdsperiode Bessent het heeft met zijn cijfer van bijna 100 miljard dollar. De minister benadrukte dat de tariefinkomsten in juni waren gestegen, zonder een specifiek getal te noemen.