‘VREG vreest voor zijn onafhankelijkheid’
Dat zegt André Pictoel, gedelegeerd bestuurder van de Vlaamse energiewaakhond VREG, in Z-Talk Goossens.
Vandaag wordt het Vlaamse tarievendecreet van minister Annemie Turtelboom opnieuw besproken in de Vlaamse ministerraad. Dat tarievendecreet regelt het onderdeel in de energiefactuur dat de distributienetbedrijven – de intercommunales die de stroom en het gas tot aan huis brengen – mogen aanrekenen. Na de zesde staatshervorming is Vlaanderen hiervoor bevoegd geworden. In die nieuwe distributienettarieven zal onder meer duidelijk worden hoe de historische factuur van de groenestroomcertificaten van 1.8 miljard euro zal doorgerekend worden. Dat bedrag is onder meer opgebouwd omdat de distributienettarieven door de vorige federale regering zijn bevroren.
Het voorstel van het tarievendecreet van minister Turtelboom kreeg de wind van voren in een advies van de VREG, maar ook van de sociale partners binnen de SERV en de MINA-raad. André Pictoel legt uit wat hij problematisch vindt: “Als de regering beslissingen wil nemen die niet in conflict komen met onze onafhankelijkheid, dan is er met dit nieuwe decreet een momentum om de openbare dienstverplichtingen uit het tarief te halen.” Openbare dienstverplichtingen maken de helft uit van de distributiekost. Het gaat om gratis stroom (die volgend jaar wordt afgeschaft), het plaatsen van budgetmeters, de subsidies voor groene stroom, sensibilisering rond rationeel energieverbruik enzovoort.
André Pictoel vindt dat die verplichtingen politieke keuzes zijn, die niet thuishoren in het tarief. VREG wil dus ook liever niet zijn zeg hebben over hoe de 1.8 miljard straks over 3 miljoen gezinnen verdeeld moet worden. Per gezin komt dat neer op 600 euro. Volgens de beleidsnota van minister Turtelboom moet die historische factuur worden weggewerkt tegen het einde van deze legislatuur.
André Pictoel in Z-Talk Goossens vanaf zaterdagochtend 11 uur of nu al hieronder.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier