VREG vecht hervormingsplannen Vlaamse regering aan bij rechter

Slimme, digitale gasmeter | Foto: Belga

De Vlaamse energieregulator VREG verzet zich tegen een voorstel van de vorige Vlaamse regering om de regulator om te vormen tot een bredere nutsregulator. Volgens de VREG zou de uitbreiding van zijn taken de efficiëntie ernstig kunnen beperken, zo meldt De Tijd.

In de lente keurde het Vlaams Parlement een voorstel van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) goed om een Vlaamse Nutsregulator (VNR) op te richten. Dit nieuwe orgaan zou de verantwoordelijkheden van zowel de VREG als de waterregulator samenbrengen. Het moet toezicht houden op tarieven en diensten voor elektriciteit, aardgas, warmtenetten, water, riolering en toekomstige netwerken voor CO2 en mogelijk waterstof.

Solide juridisch kader

Hoewel de oprichting van een dergelijke overkoepelende organisatie bedoeld is om de consumenten beter te beschermen, heeft de VREG bedenkingen bij het plan. Zo wilde Demir in één beweging ook bepaalde taken van de regulator overhevelen naar de administratie (VEKA). Daarnaast was er kritiek op de invoering van een adviesraad, en de vrees dat de hervorming de onafhankelijkheid van de sterke regulator zou ondermijnen.

Hoewel het Vlaams Parlement het initiatief overnam en sommige pijnpunten wegwerkte, zet de VREG toch twee juridische stappen. Hij vecht het decreet aan bij het Grondwettelijk Hof en begint een procedure bij de Raad van State over een uitvoeringsbesluit. “Het is in het algemeen belang dat de werking van de hervormde regulator operationeel efficiënt georganiseerd kan worden, in een ­coherent en solide juridisch kader. We vinden dat het decreet daar niet aan beantwoordt”, zegt VREG-woordvoerster Barbara Janssens.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content