Volkswagen draait bij: geen sluiting fabrieken of ontslagen in Duitsland
De Duitse autobouwer Volkswagen gaat dan toch geen fabrieken sluiten in Duitsland. Er komen ook geen gedwongen ontslagen. Dat heeft de ondernemingsraad vrijdagavond gemeld na drie maanden van intensieve onderhandelingen met de vakbonden.
In ruil laten de werknemers loonsverhogingen en enkele bonussen aan zich voorbijgaan, krijgen minder mensen een vast contract en wordt de capaciteit in vijf fabrieken danig teruggeschroefd. Het gaat in totaal om 700.000 wagens die minder zullen worden geproduceerd.
Er werd ook afgesproken om de productie van de Golf deels te verhuizen van Wolfsburg naar Mexico en geen elektrische wagens meer te maken in Zwickau. Volkswagen zelf spreekt van de afbouw van 35.000 jobs tegen 2030. De afbouw moet “op een sociaal verantwoorde manier” gebeuren. Bij Volkswagen werken in totaal 130.000 mensen.
Voor de lange termijn
“We hadden drie prioriteiten tijdens de onderhandelingen: de overcapaciteit in de Duitse fabrieken afbouwen, de loonkosten naar beneden krijgen en de ontwikkelingskosten op een concurrentieel niveau krijgen,” verklaarde topman van kernmerk Volkswagen Thomas Schäfer. “We hebben haalbare oplossingen gevonden voor alle drie de problemen.”
“Geen enkele fabriek zal worden gesloten, niemand zal worden ontslagen en onze loonovereenkomst wordt voor de lange termijn gegarandeerd,” verklaarde Daniela Cavallo, voorzitter van de ondernemingsraad bij Volkswagen.
Fel verzet
Volkswagen had eind oktober aangekondigd zeker drie fabrieken te willen sluiten in Duitsland. Bij de overige fabrieken zouden er ook ontslagen volgen. In het totaal was sprake van tienduizenden jobs die op de helling stonden.
Het merk kampt met zwakke verkopen, hoge kosten en felle concurrentie van Chinese elektrische auto’s op de Europese markt. Volkswagen wou daarom scherp in de kosten snijden en had gedreigd om voor het eerst in zijn geschiedenis fabrieken in eigen land te sluiten, maar dat stuitte op fel verzet van de ondernemingsraad en vakbond IG Metall. Ook de Duitse politiek had hierover grote zorgen uitgesproken.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier