Voka en Fedustria tevreden dat er een akkoord ligt: ‘Nu voluit gaan voor economie’ en ‘het afbouwen van de reglementitis’

Voka-Topman Hans Maertens | Foto: Belga © Voka-CEO Hans Maertens

De werkgeversorganisaties Voka en Fedustria vinden het een goede zaak dat er een akkoord gekomen is over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Die moet nu ‘voluit gaan voor economie, industrie en arbeidsmarkt’, aldus Voka zaterdag in een eerste reactie.

Ook Fedustria is tevreden dat de Vlaamse regeringsonderhandelingen geland zijn. Voor de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie zijn de eerste signalen over het versterken van het industrieel beleid, ‘het afbouwen van de reglementitis’ en inzetten op onderzoek een positieve zaak.

Ruggengraat

Voka stelt vast dat er tijdens de onderhandelingen veel aandacht is gegaan naar welzijn, onderwijs en ideologische discussies, maar dat het minder over economie, industrie en arbeidsmarkt lijkt te gaan.

‘Een sterke economie en industrie vormen de ruggengraat van onze toekomstige Vlaamse welvaart’, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. ‘Daarom is het nodig om absolute prioriteit te geven aan een ambitieus economisch en industrieel beleid op alle niveaus: Vlaams, federaal en Europees’, aldus Maertens, die de hand reikt aan de nieuwe regering om er meteen werk van te maken.

Ook Fedustria wil constructief samenwerken met de nieuwe Vlaamse regering. ‘Maar voor euforie is het nog wat vroeg’, aldus CEO Karla Basselier zaterdag in een reactie. ‘De essentie is en blijft om meer dan ooit een sterk en duurzaam industrieel beleid te voeren. Nederland deed ons dat voor, maar ook Europees Commissievoorzitter Von der Leyen wil de nadruk leggen op een Industrial Deal naast een Green Deal. Dat is de weg die ook wij in Vlaanderen moeten bewandelen’, klinkt het.

Aftoetsen

Ondernemersorganisatie Unizo zal het akkoord van N-VA, Vooruit en CD&V aftoetsen op ondernemersvriendelijk beleid, zo luidde de reactie zaterdag. ‘Het is goed dat er na 111 dagen eindelijk witte rook is. We hopen op een regeerakkoord dat het ondernemerschap ondersteunt en stimuleert’, stelt Unizo-topman Danny Van Assche. ‘Belangrijk daarbij is dat er voldoende aandacht is voor de thema’s arbeidsmarkt en economie. Het feit dat het de afgelopen weken bijna uitsluitend over andere beleidsdomeinen ging, maakt ons bezorgd’, aldus Van Assche.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content