Werkgeversorganisaties tevreden dat er een akkoord ligt: ‘Nu voluit gaan voor economie’ en ‘het afbouwen van de reglementitis’

Voka-Topman Hans Maertens | Foto: Belga © Voka-CEO Hans Maertens

De werkgeversorganisaties Voka, Fedustria en Unizo vinden het een goede zaak dat er een akkoord gekomen is over de vorming van een nieuwe Vlaamse regering. Die moet nu ‘voluit gaan voor economie, industrie en arbeidsmarkt’, aldus Voka zaterdag in een eerste reactie.

Ook Fedustria is tevreden dat de Vlaamse regeringsonderhandelingen geland zijn. Voor de federatie van de textiel-, hout- en meubelindustrie zijn de eerste signalen over het versterken van het industrieel beleid, ‘het afbouwen van de reglementitis’ en inzetten op onderzoek een positieve zaak.

Ruggengraat

Voka stelt vast dat er tijdens de onderhandelingen veel aandacht is gegaan naar welzijn, onderwijs en ideologische discussies, maar dat het minder over economie, industrie en arbeidsmarkt lijkt te gaan.

‘Een sterke economie en industrie vormen de ruggengraat van onze toekomstige Vlaamse welvaart’, aldus Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka. ‘Daarom is het nodig om absolute prioriteit te geven aan een ambitieus economisch en industrieel beleid op alle niveaus: Vlaams, federaal en Europees’, aldus Maertens, die de hand reikt aan de nieuwe regering om er meteen werk van te maken.

Ook Fedustria wil constructief samenwerken met de nieuwe Vlaamse regering. ‘Maar voor euforie is het nog wat vroeg’, aldus CEO Karla Basselier zaterdag in een reactie. ‘De essentie is en blijft om meer dan ooit een sterk en duurzaam industrieel beleid te voeren. Nederland deed ons dat voor, maar ook Europees Commissievoorzitter Von der Leyen wil de nadruk leggen op een Industrial Deal naast een Green Deal. Dat is de weg die ook wij in Vlaanderen moeten bewandelen’, klinkt het.

Kmo-reflex

Het Vlaams regeerakkoord maakt een duidelijke keuze voor een ondernemers- en kmo-vriendelijke overheid en erkent expliciet de enorme bijdrage van de zelfstandige ondernemers aan onze welvaart. Zo reageert ondernemersorganisatie UNIZO zaterdagmiddag. ‘Dat de uitwerking van de keuze soms erg vaag blijft, is een duidelijk werkpunt. We willen een partner zijn om het ondernemersvriendelijk beleid concreet mee uit te werken’, aldus topman Danny Van Assche.

Volgens UNIZO maakt het Vlaams regeerakkoord een aantal juiste keuzes. ‘Het invoeren van een kmo-reflex is een nieuwe en juiste keuze’, benadrukt Van Assche. ‘Die kmo-reflex moet doorgetrokken worden in het hele Vlaamse beleid, zowel wat betreft economie, arbeidsmarkt, ruimte als administratieve vereenvoudiging. We zijn ook tevreden dat het regeerakkoord duidelijke doelstellingen formuleert om administratieve rompslomp aan te pakken: komen tot kortere doorlooptijd van vergunningen en een plan van aanpak om de administratieve lasten naar beneden te krijgen. Hoe dit concreet moet gebeuren, blijft wel vaag.’

Dat de begroting tegen 2027 in evenwicht zal zijn, is volgens de ondernemersorganisatie van groot belang. ‘We zijn tevreden dat de jobbonus vervangen wordt door een meer efficiënte verlaging van lasten op arbeid via de federale personenbelasting en dat de middelen gebruikt worden om de kosten daarvan op te vangen.’

UNIZO ziet erg veel kapstokken voor ‘een goed ondernemersvriendelijk beleid’ in dit regeerakkoord. ‘Maar dan moet de vaagheid wel op de juiste manier worden ingevuld. Alles zal ook afhangen van de toewijzing van de budgetten: blijft het bij woorden of worden het ook daden? Gelukkig kiest de Vlaamse regering ook voor veel overleg met de sociale partners en met het middenveld. Wij willen dan ook een partner zijn voor de Vlaamse regering om een ondernemersvriendelijk en welvaartsversterkend beleid te voeren’, besluit Van Assche

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content