Vlaanderen betaalt jaarlijks 40 miljoen euro kindergeld verkeerd uit

Vlaams minister Caroline Gennez (Vooruit) | Foto: Getty

Ieder jaar wordt in Vlaanderen ruim 40 miljoen euro aan kindergeld onterecht uitgekeerd door verouderde informatie, administratieve fouten of fraude. Het gros van dat geld kon de overheid al terugvorderen, maar vorig jaar alleen al ging er 3 miljoen euro definitief verloren. Dat meldt Het Laatste Nieuws dinsdag op basis van cijfers die parlementslid Tomas Roggemans (N-VA) opvroeg aan Vlaams minister van Gezin Caroline Gennez (Vooruit).

In 2023, het laatste jaar waarvoor definitieve cijfers bekend zijn, ging het om ruim 55.000 dossiers, goed voor een totaal van 42,5 miljoen euro. Dat is weliswaar een lichte daling in vergelijking met voorgaande jaren, maar het cijfer blijft hoog.

Het gros van dat geld kan de overheid succesvol terugvorderen, maar ieder jaar gaat er ook een deel verloren. In 2023 was dat 2,4 miljoen euro, in 2024 liep dat bedrag op tot 3 miljoen euro, en aangezien het jaar nog niet administratief is afgerond, ligt het werkelijke cijfer nog hoger.

Het gaat lang niet in alle gevallen om fraude of kwaadwilligheid. “Erger is dat het bekend is dat er soms administratieve fouten gebeuren bij de uitbetaling”, zegt Roggeman.

Om de betalingen goed en tijdig uit te voeren wordt gerekend op data uit meer dan 55 bronnen die automatisch informatie aanleveren, bijvoorbeeld het rijksregister. Maar die data geven niet altijd de huidige situatie van gezinnen weer, reageert het kabinet van minister Gennez. Het inkomen van mensen kan intussen veranderd zijn of de mensen kunnen verhuisd zijn. Dat kan leiden tot herberekeningen of terugvorderingen.

Afbetalingsplan

Woordvoerster Leen Du Bois van het Agentschap Uitbetaling Groeipakket nuanceert een en ander. De 40 miljoen euro gaat over 1 procent van de uitbetalingen. Op een totaal van 4,8 miljard euro per jaar wordt 99 procent correct uitbetaald en daar mogen we trots op zijn, stelde ze dinsdag in De Ochtend op Radio 1.

Du Bois legt uit dat het Groeipakket wordt ‘gevoed’ door liefst 55 datastromen – zeg maar informatie die relevant is voor de samenstelling van het zogenaamde kindergeld. Die data zijn een momentopname – bijvoorbeeld over de samenstelling van het gezin – die het agentschap pas een maand later bereiken. Maar sinds de start van het Groeipakket is die doorstroming al serieus verbeterd om de bedragen die moeten worden teruggevorderd terug te dringen, verzekert de woordvoerster. “We verwerken 100 miljoen gegevens per jaar.”

Bij die terugvordering kan steeds een afbetalingsplan worden afgesproken. In het geval van fraude wordt steeds volledig teruggevorderd. Er is ook een bedrag dat moeilijk terugvorderbaar is, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van verjaring.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content