Vlaamse regering stuurt zonnepanelenverplichting bedrijven bij
De Vlaamse regering stuurt de zonnepanelenverplichting voor bepaalde bedrijven vanaf midden 2025 bij. Bedrijven die wel van goede wil zijn, maar door onvoorziene omstandigheden de deadline niet halen zullen uitstel krijgen. Daarnaast zullen bedrijven ook kunnen investeren in alternatieven voor zonnepanelen zoals warmtepompen, zonnecollectoren of zonnespiegels. Dat heeft Vlaams minister van Energie Melissa Depraetere (Vooruit) vrijdag bekendgemaakt.
Gebouwen die een verbruik hebben van meer dan 1 gigawattuur (GWh) per jaar, zullen vanaf 30 juni 2025 verplicht zonnepanelen moeten liggen hebben. Dat heeft de vorige Vlaamse regering in 2023 beslist. Wie niet voldoet aan deze verplichting, zal een boete opgelegd krijgen.
In de regelgeving zijn wel al wat uitzonderingen voorzien – zo moet wie investeert in een windturbine geen extra zonnepanelen meer leggen – maar ondernemersorganisatie Voka en een tiental sectorfederaties trokken aan de alarmbel over de haalbaarheid van de verplichting. Zij drongen aan op uitstel en een versoepeling van de regelgeving.
Alternatieve investeringen
Minister Depraetere erkent dat de timing “erg krap” is, maar ze houdt vast aan die deadline. Toch wil ze meer “flexibiliteit” inbouwen. Volgens haar is het niet de bedoeling om “bedrijven die van goede wil zijn te beboeten”. Zo is er een uitstel mogelijk voor bedrijven die kunnen aantonen dat zij voor 30 juni 2025 een bestelling of een contractuele verbintenis zijn aangegaan voor de plaatsing van de nodige zonnepanelen. Ook voor wie een winturbine wilde plaatsen, maar botste op een beroepsprocedure, is een uitstelregeling voorzien.
Daarnaast zullen bedrijven ook mogen kiezen voor alternatieve investeringen. “Bedrijven kunnen ook investeren in een warmtepomp, zonnecollectoren of zonnespiegels. Deze hebben bovendien nog een grotere klimaatwinst. Een win-win dus”, meent de minister.
Daarnaast onderzoekt minister Depraetere of de bestaande PV-verplichting kan uitgebreid worden naar ‘solar-carports’ op grote parkeerterreinen zoals supermarkten, zoals in Frankrijk. Het zou dan gaan om parkeerterreinen groter dan 1.500 vierkante meter.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier