Vlaamse regering schrapt verplichte verwarmingsaudit voor cv-ketels
De Vlaamse regering schrapt de verplichte verwarmingsaudit voor cv-installaties. Die audit, waarin onder meer het productierendement van de ketel wordt onderzocht, was periodiek verplicht, afhankelijk van het vermogen van de installatie en de gebruikte brandstof. Volgens minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wordt de verplichte audit afgevoerd omdat er intussen “meer eigentijdse instrumenten zijn om gebouwverwarming te verduurzamen”.
De verplichte verwarmingsaudit van een verwarmingsinstallatie mag niet verward worden met het onderhoud. De audit is een éxtra verplichting en bekijkt specifiek of het toestel zuinig, veilig en milieuvriendelijk werkt. De verplichte periodieke audit is zeventien jaar geleden ingevoerd via het Stooktoestellenbesluit in 2007. Maar toen was een condenserende ketel nog geen standaard en waren ketels op aardgas of stookolie nog heel gangbaar.
Verouderd
“Ondertussen nemen we in Vlaanderen geleidelijk afscheid van fossiele brandstoffen en stappen we over op anders verwarmen, met een warmtepomp of via een warmtenet. Dit betekent dat de gekende verwarmingsaudit steeds minder relevant is”, zegt minister Demir. “Daarom zal er in de toekomst vooral verder gefocust worden op sensibiliserende instrumenten. Het is zinvol om als overheid soms eens te bekijken welke overbodige regeltjes op de schop kunnen”, klinkt het.
Minister Demir wijst ook op een reeks regels die inzetten op het verduurzamen van verwarmingsinstallaties. Die nieuwe instrumenten en regels zijn volgens haar “beter afgestemd op een toekomst weg van fossiele brandstoffen dan de verouderde verwarmingsaudit”. Bovendien is de verplichting van zo’n periodieke verwarmingsaudit in de Europese lidstaten ondertussen uit de Europese regelgeving geschrapt.