Vlaamse bedrijven zoeken groeikansen in Noord-Frankrijk

De industriële haven van Duinkerke | Foto: Getty

In 2022 en 2023 hebben 24 Vlaamse bedrijven aangekondigd te investeren in Noord-Frankrijk, goed voor in totaal 576 nieuwe banen. Dat blijkt uit cijfers van Voka West-Vlaanderen en het investeringsagentschap Nord France Invest, dat Vlaamse bedrijven begeleidt bij hun expansie. “De interesse blijft stijgen”, bevestigt Tom Vermeersch, regioverantwoordelijke voor Noord-Frankrijk bij Voka, in een gesprek met De Tijd.

Volgens Voka zijn het gunstige ondernemingsklimaat en de beschikbaarheid van gronden belangrijke redenen voor Vlaamse ondernemers om de grens over te steken. Noord-Frankrijk beleeft een industriële heropleving, vooral in de regio rond Duinkerke, die de laatste jaren een enorme groei doormaakt. “Vergunningen worden sneller verleend en de overheid biedt gulle subsidies”, legt Vermeersch uit. “Maar het belangrijkste: er is nog volop ruimte om te bouwen. Meer dan 70 procent van de investeringen komt van productiebedrijven, vooral de industrie trekt dus naar Noord-Frankrijk.”

Hoewel het aantal investeringen in 2023 iets lager lag – met 10 investeringen en 195 nieuwe banen, tegenover 14 investeringen en 381 banen in 2022 – wijst niets op een afname in de populariteit van Noord-Frankrijk onder Vlaamse bedrijven. “Van een terugval is absoluut geen sprake”, benadrukt Vermeersch.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content